shareit

Кърмачка съди мол и магазин за дискриминация

| от |

Българският хелзински комитет ще представлява Деница Панайотова по дело за дискирминация. Майката е внесла искова молба срещу търговски център и магазин на негова територия, чиито охранител й е направил забележка за това,че кърми детето си. Адвокат Даниела Фъртунова от БХК ще защитава правото на жените да кърмят своите деца на публични места.

Деница Панайотова разказва, че бебето й се разплакало и тя решила да го накърми на обществено място. Непосредствено след като е помолена да спре от охраната на мола, подава жалба до управата. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущава другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор.
Това кара майката да се чувства унизена, въпреки че е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го кърмила.

Според БХК в конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

Според юристите на Хелзинския комитет е нарушена разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест. Адвокат Даниела Фъртунова пък коментира, че правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

“Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това“, категорична е тя.

 
 
Коментарите са изключени за Кърмачка съди мол и магазин за дискриминация