Изяждаме по 36 килограма захар на година

| от |

ZaharПо 36 кг. захар на година консумират българите. Това съобщиха от Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) пред ТВ 7. Те алармираха, че всеки втори у нас злоупотребявани с храни и напитки, които съдържат захар.

В сравнение, преди близо век консумацията на този продукт се е свеждала до 2 кг годишно. Данните на центъра показват, че всеки втори българин яде повече от един път седмично захар под формата на сладкиши, шоколад, бисквити, безалкохолни напитки и други. Близо 80% от българите пият всеки ден между една и четири чаши кафе, придружени с по 1-2 лъжички захар, изтъкват специалистите от НЦОЗА. И уточняват, че половината от жените и 45% от мъжете в България прекарват в седнало положение пет часа дневно, което води до затлъстяване.

Тревожна е информацията, че около 80 на сто от мъжете и 30% от жените у нас рядко спортуват или въобще не го правят. В тази връзка всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло. Препоръчителната норма от захар за възрастен човек са около 60 г на ден. Това количество се съдържа в около 5-6 бисквити или 50 грама шоколад, обясняват от Световната здравна организация./standartnews.com

 
 
Коментарите са изключени за Изяждаме по 36 килограма захар на година