shareit

Изписаха с 80 шева нападнатия американски посланик

| от |

Изписаха от болницата кланият американски посланик. Той бе нападнат с бръснч от корейски националист. Посланик Марк Липърт е с 80 шева на лицето. Той обаче заяви, че ще продължи своя отворен, достъпен стил, въпреки нападението.

Липърт бързо стана известен заради неформалното си държание, след като стана посланик през ноември м.г., но нападението от миналата седмица повдигна въпроси относно качеството на неговата охрана, отбелязва „Ройтерс“. „Нашата мисия е да бъдем отворени и приятелски настроени и това няма да се промени“, беше категоричен 42-годишният Липърт на пресконференция, провела се при засилени мерки за сигурност след като беше изписан от болницата. Той отказа да коментира относно потенциални промени в мерките за сигурност на своята особа.

Полицията ще повдигне обвинения, включително за опит за убийство, срещу 55-годишния Ким Ки-йонг, за атаката, извършена по време на форум, дискутирал обединението на Северна и Южна Корея.

Ким Ки-йонг е получил условна присъда през 2010 г. за хвърляне на камък по посланика на Япония. Той заяви след като наряза Липърт, че е протестирал срещу съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, които започнаха през миналата седмица.

Преди атаката Липърт е имал причислен само един бодигард, южнокорейски полицай, който не е бил въоръжен и бил облечен с цивилни дрехи. Неговата роля е била да придружава Липърт по време на събития и прояви и да координира въпросите по охраната с посолството на Америка.

„Веднъж след като беше изпратен в посолството, той не ни е докладвал“, заявява длъжностно лице пред „Ройтерс“, като е пожелал да остане в анонимност.

До атаката Липърт беше единственият ръководител на дипломатическата мисия в Сеул, на когото му е бил причислен подобен южнокорейски бодигард, според Държавния департамент на САЩ. След атаката Сеул разпореди повишаване на мерките за сигурност за дипломатическите мисии, включително на посолството на САЩ.

 
 
Коментарите са изключени за Изписаха с 80 шева нападнатия американски посланик