Изложба „Сомелиер - 2015“ край Тел Авив под мотото „Ин вино веритас“

vine harvest

В навечерието на Израелската нова година до Тел Авив бе открита тази изложба на израелско вино. За нея говорим с кореспондента на БНР в Израел – Феня Декало.

„На времето мерната единица в Израел е била не метър, а хвърлей и по нея са се купували земи. Барон Ротшилд купил в края на XIX век десетки декари полупустинна земя на брега на морето. Местните хора му казали, че там грозде не вирее. Той обаче повикал френски агрономи и специалисти по виното, помогнал на стотици евреи бягащи от Европа да пристигнат в Обетованата земя и да се захванат с производство на вино. Сега Рокфелеровото вино е от най-скъпите и търсени масово вина в света. Имат безброй награди.

На изложбата „Сомлиер 2015“ до Тел Авив бяха показани не толкова утвърдените вина, колкото бутиковите, произведени в малки серии. Тук правенето на вино е хоби, страст. Моше Голдман кинопродуцент, решава да купи гроздова плантация в Галилея (близо до Ливанската граница) и започва да прави не еднородни, а купажни вина. При първия си опит поканил любители да пробват. Един старец изпил питието и казал, че е достатъчно възрастен за да пие боклук. Продуцентът се амбицирал, три години специализирал и изпратил полученото вино на анонимен конкурс в Тел Авив. Виното му получава първа награда, а председателят на журито от сомелиери е, представете си, именно този старец, който го предизвикал. Виното от миналогодишната реколта е изкупено изцяло от един от големите ресторанти в Израел.

Историята на виното пък в Бениамин, виното на най-малкия брат от библейските "Йосиф и неговите братя", е по-различно, произведено точно по библейска технология. Вкусът му е запомнящ се. Лично аз бих предпочела едно друго вино, което се произвежда край Йерусалим в Града на слънцето. В Библията е казано, че Далила именно там е у спяла да напие с местно вино Самсон, да го подстриже и обезсили. И сега там се прави десертно вино, защото захарността на гроздето е много висока. Лично на мен най-много ми хареса купажно вино от Гулан. То е на семейна ферма на преселник от Франция, дошъл в 1930 г. По онова време във Франция не било позволено евреи да имат земя. Той започнал работа като общ работник с винарна в Ривиерата. Станал управител, имал талант, много четял и това дало резултат. Неговото вино спечелило много конкурси във Франция. В един момент станал много религиозен и тръгнал към Светите земи. Посадил лозе в Гулан, тогава забравено от Бога място. Виното е със 75-годишна технология и се изкупува почти изцяло от "Мулен руж" в Париж.

Това беше предисторията на вината, показани на изложбата „Сомелиер 2015“ край Тел Авив, която е много впечатляваща и буди интереса не само на професионалистите, а и на любителите на най-добри вина.“ / БНР

Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни

  • Живот
  • Изложба „Сомелиер - 2015“ край Тел Авив под мотото „Ин вино веритас“