shareit

Изборите в Гагаузия и асоциациите с Крим

| от |

Подкрепяната от Москва кандидатка за губернатор на Гагаузия, автономен регион в Република Молдова, e с добри шансове за успех. Правителството в Кишинев и ЕС се опасяват от „кримски“ сценарий и в Молдова, пише Дойче веле.

Европа е твърде далеч за автономния район Гагаузия, който се намира в южната част на Република Молдова. За последно това си пролича в началото на миналата година, когато 98% от участниците в един референдум се изказаха за по-тясното обвързване на областта с Руската федерация. Актуално допитване сочи, че едва около 2% от местните хора приветстват Споразумението за асоцииране на Република Молдова с ЕС, докато огромното мнозинство предпочита сключването на митнически съюз с Русия, Казахстан и Беларус. В тази област живеят около 160 000 души, повечето от които са гагаузи – тюркоезичен народ с християнско вероизповедание.

За разлика от Приднестровието, което се отдели от Република Молдова след кървава гражданска война през 1992 година, Гагаузия си остана автономен регион в състава на Република Молдова. Но в контекста на кризата в Украйна започнаха да се проявяват все по-силни сепаратистки тенденции и в Гагаузия. Не е тайна и това, че Москва полага специални усилия, за да намали влиянието на централното молдовско правителство. Така например руското ембарго, заради сключеното споразумение за асоцииране на Молдова с ЕС, се отнася само за молдовските вина и селскостопански продукти, но не и за тези от Гагаузия.

Силната проруска ориентация на местното население се дължи и на факта, че то разполага почти само с руски източници за масова информация, които разпространяват съзнателни лъжи за европейската интеграция. Те представят ЕС в изключително отрицателна светлина и сеят страхове, че регионът щял да стане европейска колония.

Проруската кандидатка води

На изборите за губернатор тази неделя /22.3./ най-добри шансове, според допитванията, има кандидатката Ирина Влах. 60% от гагаузите явно биха я избрали още на първия тур. Социалистката получава подкрепа не само от проруските си приятели от Молдова, но и от Москва. Руски депутати неведнъж посетиха провинциалната столица Комрат и се намесиха в предизборната борба. Проевропейското молдовско правителство вижда в това открита руска намеса във вътрешните работи на страната и се опасява от засилване на сепаратистките тенденции в Гагаузия.

Молдовският публицист Николае Негру нарича руското вмешателство в Гагаузия „чиста провокация”. Според него, Москва се опитва да инструментализира автономната област срещу централното правителство в Кишинев с цел да „отслаби европейската перспектива пред Република Молдова”.

Москва се интересува от Гагаузия

Актуалното развитие в региона потвърждава мнението му: анексирането на Крим преди година, войната в Украйна, стратегическото партньорство на Русия със сепаратистките грузински региони Абхазия и Осетия и не на последно място присъствието на руски войски в размирната Приднестровска Република в източната част на Молдова нанесоха съществен удар на т.нар. източно партньорство на ЕС с Грузия, Украйна и Република Молдова.

Молдовският политолог Корнелиу Курия също е на мнение, че руската предизборна „помощ” за Гагаузия си поставя за цел да стимулира сепаратизма в региона. Експертът обаче смята, че част от отговорността за сегашната ситуация носи и молдовското правителство. Вечното противоборство между т.нар. проевропейски партии в Кишинев и неприкритата липса на интерес към автономия регион били разрушили доверието на тамошните хора към властта. Поради това не било изключено Гагаузия да се превърне „от лоялна автономия в трайна платформа за антиевропейски позиции”.

Последните изказвания на руския външен министър също бяха доста провокативни. По руската телевизия Лавров заяви, че заради споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС Москва била принудена да обърне по-засилено внимание на интересите на някои области в региона, и по-специално на Гагаузия.

Опасност от дестабилизация

В Германия следят с голямо внимание събитията в навечерието на изборите в Гагаузия. Председателят на Комисията по европейските въпроси в Бундестага Гюнтер Крихбаум заяви пред ДВ, че с оглед на ситуацията в Украйна Москва трябва да бъде предупредена да не създава нова дестабилизация в Европа. Депутатът припомни още, че както Украйна, така и Република Молдова са суверенни държави, и че „всичко, което нарушава техния суверенитет, представлява открито нарушаване на международното право”.

Докладчикът на Бундестага за Република Молдова и Украйна Бернд Фабрициус смята, че евентуална изборна победа на Ирина Влах би могла да радикализира исканията на автономния регион Гагаузия към централната власт в Кишинев – по посока на още по-голяма самостоятелност. И тъй като социалистите се финансират пряко от Москва, познатият ни вече сценарий с анексията може да се окаже отново актуален, смята Фабрициус.

На друго мнение е председателят на Германско-молдовския форум Манфред Грунд. Според него стремежът на Москва да помогне на проруските сили да дойдат на власт в Гагаузия не съдържа конкретни улики за това, че в крайна сметка би могло да се стигне до отцепване, както стана с Приднестровието. Истинската цел била да се упражнява натиск над Кишинев и да се дестабилизира страната.