shareit

Из останките на катастрофиралия Еърбъс А320– обзор (СНИМКИ)

| от |

„Това, което видяхме, са сцени, които не могат да предизвикат нищо друго, освен ужас. Това е страшна трагедия“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер на пресконференция във френското градче Сен лез Алп след огледа от въздуха. „Това, което видяхме, предизвиква шок“, допълни германският министър на транспорта Александър Добринт. А испанската му колежка Ана Пастор призна, че е „потресена от видяното“.

Части от самолета и от човешки тела са разпръснати по планинския склон, който е недостъпен и отдалечен от населените места. Теренът, по който са разпръснати останките на телата и самолета, е около 2 хка. С началото ан деня обследването на мястото на инцидента започна отначало. Действията по издирването на останките бяха прекратени преез нощта.

Засега причните за катастрофата на самолета Ербъс A320 на германската нискотарифна компания „Джърмънуингс“, дъщерна фирма на „Луфтханза”, във френската част на Алпите остават мистерия. Няма нито един оцелял от 150 души, които са били на борда на самолета. Машината се е намирала на 1500 метра надморска височина преди да се разбие.

След като прелетяха над мястото на катастрофата с хеликоптер, петима министри от Франция, Германия и Испания описаха видяното като „драматична и ужасяваща картина“. Близо до мястото на трагедията се очакват президентът на Франция Франсоа Оланд, германската канцлерка Ангела Меркел и премиерът на Испания Мариано Рахой.

German Airbus A320 Crashes In Southern French Alps

Версии

Прокуратурата в Марсилия е започнала разследване за убийство по непредпазливост за полет 4U-9525 на Джърмануингс.

Експерти, цитирани от Ройтерс, твърдят, че макар самолетът А320 да е загубил бързо височина, той не е паднал просто така от небето. Рязкото снижаване на самолета е станало за около 8-12 минути. Не е известно защо екипажът не е предал нищо по радиовръзката, не е отправил даже и кодирано съобщение за извънредна ситуация. Не се изключва и запалване на акумулаторите в отсека близо до пилотската кабина и даже хранително отравяне на двамата пилоти.Доста експерти смятат също така, че пилотите може да са били преуморени поради „силна експлоатация“ от страна на ръководството на нискотарифната авиокомпания. Други експерти обръщат внимание, че никой от пътниците не е изпратил нито едно Ес Ем Ес съобщение за дългото време на снижаването на самолета. Според тях това вероятно е свързано с факта, че снижаването не е било рязко и е било възприето като обичайна маневра на пилотите по смяна на височината. Самолетът се е снижавал с около 900 м на минута.

Испанската полиция изследва видеозаписите от летището в Барселона при качването на пътниците. Целта е да се установят максимално всички детайли. До момента няма данни за терористичен акт. Версиите клонят по-скоро към нещастен случай и непредпазливост.

German Airbus A320 Crashes In Southern French Alps

Черната кутия

Във вторник бе намерена едната черна кутия, която съдържа записите на разговорите в пилотската кабина. Прокурорът Робен каза, че разшифроването на данните от нея ще започне тази сутрин. Кутията вече е докарана в Париж и се очаква днес следобед френското Бюро за разследване на транспортни произшествия да даде пресконференция за хода на следствените работи. Все още се издирва и другата черна кутия, която съдържа автоматичните записи на параметрите на полета и работата на бордовите системи.

Планински водач, съпровождащ спасителите, каза, че от самолета са останали само дребни парчета и че „той е напълно изчезнал„. Според прокурора Брис Робен от Марсилия, който летял над района, няма нито един цялостно запазен фрагмент от фюзелажа или крилата. Фрагментите и телата са разпръснати по стръмен планински склон.

„Връзката на самолета с френския радар и с френските въздушни диспечери е прекратена в 10:53 ч на височина около 2000 м, след което е последвала катастрофата. Толкова е и височината на мястото, където се е разбил“, каза изпълнителният директор на „Джърмънуингс“ Томас Винкелман на пресконференция. Той призна, че неколцина разстроени германски пилоти не са били в състояние да летят след новината за катастрофата, което е довело до анулирането на няколко полета. „Ние разбираме състоянието им“, каза Винкелман.

German Airbus A320 Crashes In Southern French Alps

В Сен лез Алп, намиращ се недалече от мястото на катастрофата, е организиран щаб на операцията по разследване на разбиването на пътническия самолет В местния културен център е организиран траурен кът в памет на жертвите. Европейската комисия обяви ден на траур заради авиократастрофата.

 
 
Коментарите са изключени за Из останките на катастрофиралия Еърбъс А320– обзор (СНИМКИ)