shareit

Италия узакони еднополовото съжителство

| от chronicle.bg с БТА |

Долната камара на италианския парламент одобри окончателно закон, разрешаващ гражданските съюзи между хора от един и същи пол, предаде ДПА. Италия бе последната западноевропейска страна, където хомосексуалните нямаха такива права.

Законът за гражданските съюзи бе одобрен от Камарата на депутатите с 372 гласа „за“ при 51 „против“ и 99 въздържали се късно снощи. Преди това тя даде вот на доверие на правителството на премиера Матео Ренци във връзка с този нормативен акт. В подкрепа на кабинета гласуваха 369 депутати при 193 против и двама въздържали се.

Горната камара на италианския парламент, Сенатът, одобри закона през февруари. Италия, страна със силни католически традиции, стана сцена на остра полемика във връзка с нормативния акт. Дебатите и в двете камари на парламента бяха доста бурни.

Законът за гражданските съюзи дава на еднополовите двойки сходни права като тези на женените хетеросексуални двойки по отношение на наследяването, съжителството в едно и също жилище и правото на пенсия и на болнични визити. Той позволява също така на двойките да приемат едно и също фамилно име.

В него първоначално имаше разпоредби за осиновяването на деца от двойките, сключили граждански съюзи. Те позволяваха на хомосексуалните да осиновяват децата на своите партньори. Тези разпоредби обаче отпаднаха след протести от страна на центристите в управляващата коалиция на Ренци.

Остава законът да бъде подписан от президента Серджо Матарела. Очаква се нормативният акт да влезе в сила след няколко месеца.

Очаква се това да стане най-рано в края на юли и най-късно през ноември.

 
 
Коментарите са изключени за Италия узакони еднополовото съжителство

Повече информация Виж всички