shareit

Историческа среща между папата и великия имам на университета „Ал Азхар“

| от chronicle.bg, по БТА |

Папа Франциск и великият имам на университета „Ал Азхар“ в Египет, шейх Ахмед ал Тайеб, имаха днес на обяд историческа и много сърдечна, както каза Светият престол, среща след десетилетие на обтегнати отношения между двете религиозни институции, предаде БТА.

Папата прегърна Ал Тайеб при пристигането му на аудиенция в Апостолическия дворец, отбелязва Асошиейтед прес.

Двамата водиха 25-минутен частен разговор в личната библиотека на папата и се разделиха отново с прегръдка. После имамът и делегацията му разговаряха с кардинала, който отговаря във Ватикана за междурелигиозния диалог.

„Посланието от нашата среща е самата среща“, каза папа Франциск.

Според Ватикана папата и неговият гост са разговаряли главно за мира по света, отказа от насилие и тероризма, за положението на християните в среда на конфликти и напрежение в Близкия изток и за тяхната закрила.

Франциск подарил на Ал Тайеб енцикликата си за околната среда и медал на мира.

Подобна среща се състои за първи път във Ватикана. На 24 февруари 2000 г. папа Йоан-Павел Втори посети тогавашния велик имам на „Ал Азхар“ шейх Мохамед Сайед Тантауи в Кайро.

Днешната среща бележи нов етап на помирение след 10 години на напрегнати отношения заради спорно изказване на папа Бенедикт Шестнайсети, в което той направи връзка между исляма и насилието.

Отношенията постепенно се затоплиха с идването във Ватикана на Франциск, който обяви междурелигиозния диалог за един от приоритетите си. През 2013 г. Ал Тайеб изпрати приветствено писмо до аржентинския папа по случай избирането му, а Франциск поздрави мюсюлманите за края на Рамазана.

От Ватикана шейх Ахмед ал Тайеб заминава за Париж, където ще открие мюсюлманско-католическа конференция за отношенията между Изтока и Запада.

 
 
Коментарите са изключени за Историческа среща между папата и великия имам на университета „Ал Азхар“