shareit

Историческа среща между папата и руския патриарх

| от |

Първата среща между руски патриарх и римски папа след близо век изолация ще се състои днес в Куба. Папа Франциск ще има аудиенция с патриарх Кирил на Острова на свободата, след което ще замине за Мексико за 5 дни.

Последната среща на висше духовно ниво е била през 1054 година след схизмата между Католическата и Православната църква въпреки множеството опити, правени още от времето на папа Йоан Павел II.

Двамата религиозни водачи ще се срещнат на летището с Хавана, след което ще обсъдят и подпишат обща декларация срещу насилието над християни в Близкия изток и в защита на християнските ценности в целия свят.

Политическите измерения на срещата между Франциск и Кирил са не по-малко ключови от религиозните. В едно от последните си интервюта папа Франциск обяви, че „Русия може да направи много“ за световния мир.

Близките връзки между руския патриарх и властта в Кремъл също придават стратегически контекст на срещата. „На заден план ще присъства трети герой“ – руският президент Владимир Путин“, пиша експертът по въпросите на Ватикана Марко Полити.

„Би било наивно да се мисли, че внезапното съгласие на патриарха за среща няма връзка със ситуацията в Русия в този геополитически момент.

Говорителят на патриаршията в Москва Александър Волков отрече подобни анализи, като обяви, че „гарантира на 100%, че срещата няма нищо общо с политиката“.

 
 
Коментарите са изключени за Историческа среща между папата и руския патриарх