shareit

Иран обвини Саудитска Арабия в атака над посолство

| от chronicle.bg |

Иран обвини Саудитска Арабия в „преднамерени“ нападения по посолството й в Йемен. Саудитска Арабия признава за въздушни атаки в столицата Сана през изминалата нощ, но отрича да е нанесла щети по иранската сграда.

„Саудитска Арабия е отговорна за разрушената сграда на иранското посолство и за ранените служители“, съобщава иранската държавна телевизия, цитирайки говорител на иранското външно министерство.

Коалицията около Саудитска Арабия твърди, че целта на въздушните нападения са били бунтовнически ракети, тъй като по тяхна информация бунтовниците използват изоставени посолства за прикритие.

Свидетели на дузината бомбени атаки в Сана разказват, че въздушните нападения са улучили площад, който се намира на около 700 метра от иранското посолство. Според очевидци до двора на посолството са стигнали само камъни и шрепнели. За това свидетелства и репортер на АП, който се е намирал на мястото. Според него сградата е цяла и няма видими щети.

До момента не е ясно дали е имало ирански служители в посолството.

Тези събития допълнително усложнят обтегнатите отношения между Иран и Саудитска Арабия. Тази сутрин Техеран наложи ембарго на Саудитска Арабия.

 
 
Коментарите са изключени за Иран обвини Саудитска Арабия в атака над посолство