shareit

„Инвазията“ на косоварите

| от |

От месеци насам бежанският поток от Косово към ЕС не секва, пише Дойче веле. Политиците в Сърбия гледат да извлекат от тази тема дивиденти, а конспиративните теории се радват на небивал разцвет.

Група млади албанци на белградската автогара току-що са пристигнали с автобус от Прищина и искат да продължат към Суботица на север – край границата с Унгария. За мнозина косовари шенгенската граница е и входът към обетованата земя. На границата с Унгария тези хора обаче се превръщат в нелегални бежанци.

Носи ли ЕС вина за масовия наплив на косовари?

Сърбия гледа на Косово все още като на своя провинция и поради това много косовари без проблем получават на сръбската граница документ за самоличност, който им позволява да се възползват от правото на свободно придвижване из цяла Сърбия. А по силата на безвизовия режим, въведен от ЕС за сръбските граждани, косоварите успяват свободно да влязат и в общността, насочвайки се обикновено към Германия.

Според някои преценки, през последните месеци близо 100 000 косовари са напуснали своята родина. Масовият им отлив се улеснява от споразумението за свободно придвижване, сключено между Сърбия и Косово под силен европейски натиск. Затова сръбският външен министър Ивица Дачич наскоро отбеляза, че след като ЕС е създал целия проблем, е редно пак той сега да го реши. Вътрешният министър Небойша Стефанович дори отиде още по-далеч: фактът, че толкова много косовари преминавали през Сърбия и подавали молби за сръбски паспорт, доказвал, че те признават Сърбия за своя държава.

Подобни твърдения са безсмислени, казва Теофил Панчич, колумнист на белградския седмичник „Време“. „Истината е, че едни паспорти са по-ценни от други. По същата причина много сърби се опитват да се сдобият с гражданството на някоя държава от ЕС – например България, Хърватия или Унгария, ето защо не е учудващо, че и косоварите искат да притежават сръбски паспорти“, пояснява той. В същото време Панчич смята, че отговорност за сегашната ситуация носи и ЕС, който игра активна роля за създаването на Република Косово. Над 100 страни в света междувременно признават независимостта на младата европейска държава, сред тях и 23 държави от ЕС.

И малко конспиративни теории

Причините за бягството на косоварите обикновено се търсят в тамошната мизерия, но мнозина експерти и журналисти в Сърбия не се задоволяват с подобни „прости“ обяснения. Сръбският комисар за бежанците Владимир Кукич например обяви, че не искал да се превръща в „теоретик на балканските заговори“, но въпреки това бил принуден да каже, че вижда определена „сила“, която предизвиквала масовия отлив на косоварите:

„Как така внезапно и без всякаква видима причина хиляди хора решиха да емигрират през Унгария, насочвайки се на Запад?“, запита той риторично и сам си отговори: „Хората в Косово са били манипулирани, а отливът им е бил съзнателно предизвикан“. По този начин Прищина изправяла ЕС пред свършен факт и можела да иска от ЕС безвизов режим и други предимства за своите граждани, смята Кукич. Теорията му се споделя и от много други сърби.

Заговорническите теории са в истински разцвет. Из националистическите сайтове като srbijadanas.com или web-tribune.com може да се прочете и „истината“ за бягството на косоварите: косовските албанци бягали с децата си, защото се задавала нова война. При това често се говори за „шиптари“ – понятие, с което сърбите изразяват пренебрежението си към албанците. Най-масовият булеварден вестник „Информер“ също използва това понятие и се оплаква от някаква „албанска инвазия“.

Теофил Панчич не е съгласен с тези теории и предлага собствено обяснение: „Косово от години се намира в задънена улица. Трудно е да си гражданин на полунезависима квази-държава с частично международно признание. На всичко отгоре икономиката е в ужасяващо положение, а местните паспорти не дават възможност за никакви пътувания.“ Тази невъзможна, според него, ситуация действа като социална бомба със закъснител.

По обратния път

Твърде съмнително е обаче дали тази бомба може да бъде обезвредена с помощта на молби за убежище в западноевропейски държави. Позициите на Германия и Австрия са недвусмислени: косоварите са без шанс за политическо убежище. В следващите месеци явно целият човешки поток ще тръгне в обратна посока – към Сърбия: а оттам всички косовски албанци, чиито молби за убежище са били отхвърлени в Европа, незабавно ще бъдат връщани в родната им страна.

С това обаче проблемът няма да изчезне, твърди сръбският комисар по въпросите на бежанците Кукич: „ЕС ще забрани на тези хора повторно да влизат в Общността. Те обаче – също както сръбските роми преди тях, срещу малка парична сума ще си променят имената, ще си купуват нови паспорти и отново ще тръгват на път.“ Така всички пак ще се срещнат на белградската автобусна гара.

 
 
Коментарите са изключени за „Инвазията“ на косоварите