shareit

ИКЕА спира онлайн списанието си в Русия заради закона срещу гей пропагандата

| от |

Мебелният гигант ИКЕА спира своето онлайн списание в Русия заради страхове, че може да нарушават законодателството на страната, забраняващо насърчаването на хомосексуалните ценности сред непълнолетни.

В свое заявление ИКЕА посочват, че някои статии в секцията от сайта, посветена на семейството, могат да бъдат видени в Русия като гей пропаганда.

Спорният закон бе одобрен от президента Владимир Путин през 2013 г., предизвиквайки критики от правозащитни организации. Според НПО-тата разпоредбите в закона били използвани да се забраняват гей паради и други събития, свързани с правата на гейовете, което се отрича от руските власти.

В изявлението на ИКЕА, което е направено на руски, се казва: „Когато ние правим бизнес, спазваме законодателството на страните, където работим, и по тази причина за да се избегнат нарушенията, взехме решение да спрем да публикуваме списанието в Русия„.

Те посочват, че изданието, което се публикува в 25 страни, „показва различни аспекти от живота на хората в техните домове, независимо от тяхната възраст, сексуална ориентация, националност и религия“.

Списанието отразява ценностите на ИКЕА, включително равни права и възможности за всички“, изтъкват още от мебелния гигант.

Пресслужбата на компанията в Русия подчертава, че ИКЕА не са получили каквито и да е било предупреждения от руските власти, свързани със законодателството против гей пропагандата, съобщава „Франс прес“.

Руските власти досега не са коментирали действията на мебелната компания.

Спорният руски закон предвижда тежки глоби за всеки, който предоставя информация относно хомосексуализма сред хора под 18-годишна възраст. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за ИКЕА спира онлайн списанието си в Русия заради закона срещу гей пропагандата