shareit

Идва новият Макбет

| от |

Майкъл Фасбендър влиза в ролята на най-кървавия персонаж на Шекспир, Марион Котиар е неговата лейди М

Гледали сме толкова адаптация по една от най-известните кървави трагедии на Шекспир – „Макбет”, че появата на още една не би направила впечатление. С това изключение, че тази прави. Защо? Първо, защото Макбет се играе от Майкъл Фасбендър, второ, защото лейди Макбет е Марион Котиар, трето, защото зад филма стои продуцентският екип на „Речта на краля” и четвърто, с режисурата се е заел Джъстин Курзел, който е известен с това, че обича да снима на истински места и с максимална достоверност. Тоест, този „Макбет” най-вероятно ще е всичко онова, което пиесата на Шекспир не е и не била, когато е играна в театъра.

Първоначално за ролята на Лейди Макбет е избрана Натали Портман, но тя се отказва в последния момент, заради проблеми с графика. Екипът веднага ангажира Марион Котиар. Целият актьорски състав говори с шотландски акцент, само Марион – не. „Решихме, че нашата лейди Макбет ще е различна. Тя е прекарала известно време във Франция. Не искахме да караме Марион да говори на шотландски, струваше ни се безумно”, обясняват продуцентите.

Macbeth 1

Изборът на Майкъл Фасбендър е някак си очевиден. Красив, висок, макар и не британец (малко хора знаят, че Майкъл е германец и това е причината Тарантино да го избере за роля в „Гадни копилета”, за което му благодарим), талантлив. Той снима „Макбет” малко след като приключва с последната част на „X-men: Дни на отминалото бъдеще”, което пък го превръща в четвъртия актьор от поредицата за супергероите със специални сили, който играе известния персонаж на Шекспир. Предишните са Джеймс Макавой, който го изигра в пиеса миналата година в West End, Патрик Стюард и Иън Маккелън. Майкъл говори и с тримата за съвет, когато започва да снима новата версия на „Макбет”.

Създателите на филма казват, че това е една по-модерна и малко по-различна версия на познатия ни „Макбет”. „Решихме, че не искаме да сменяме епохата, макар историята на Макбет да е валидна за всяка епоха, всяко време, всичко…” Погледнато реално това е точно така. Можем да кажем, че основата на сюжета е използвана почти във всеки жанр на киното и литературата. За справка, миналата година асоциацията на Шекспир покани известни европейски автори да напишат адаптации на шекспирови произведения. Известният норвежки автор Ю Несбьо избра именно „Макбет” с обяснението, че му е любимата пиеса. И как иначе, Несбьо пише едни от най-бруталните норвежки криминални романи, а това е най-кървавата история на Шекспир, редно е някак си да се срещнат. Това казват и създателите на филма за своята версия на трагедията: „Не можем да ви кажем много на този етап. Само, че ще има много кръв. И много трупове. Повече отколкото очаквате.”

Какви още са разликите между оригиналната творба на Шекспир и филмът? Лейди Макбет е просто Лейди М и персонажът на Майкъл Фасбендър се обръща към нея именно и само така. Всичко е снимано в реални места с цел кадрите да са максимално реалистични, което пък забавя продукцията с няколко месеца, защото търсенето на локации отнема много време. Освен това към историята е подходено с известна обективност, за да няма добри и лоши. Самият Майкъл Фасбендър казва следното, когато го питат дали Макбет е злодей: „Винаги съм имал проблем с думата „зъл”. Тя нито ми дава някаква информация за персонажа, нито ми помага по някакъв начин. За мен е по-важно да открия мотивацията на персонажа. В този ред на мисли, не смятам, че Макбет е зъл. За мен той е повреден, счупен човек.”

Премиерата на филма се очаква да започне в средата на тази година на различни фестивали и не е ясно дали ще се появи за комерсиално разпространение до края на годината. Остава ни само да се надяваме. Дали филмът ще се пробва за Оскари 2016-а? Рано е да се каже. Трейлър още няма, но има снимки от сета. Вижте ги по-долу.

 
 
Коментарите са изключени за Идва новият Макбет