И Ахмети напусна Груевски

| от |

Ръководителят на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/Али Ахмети открито призова за протести срещу управлението на Никола Груевски в Република Македония.

Ахмети е дългогодишeн коалиционен партньор в правителството на Никола Груевски. В предаването „Пътят“ по Алсат – М телевизия тази нощ Ахмети призова за участие в мирните протести срещу режима в републиката. Изявлението бе направено само няколко часа след приключването на лидерската среща, в която участва и самият Ахмети с посредничеството на посланиците на ЕС и САЩ. На нея присъстваха още и Никола Груевски, лидерът на опозицията Зоран Заев и председателят на ДПА Мендух Тачи.

„В неделя всички излизайте на протести“, каза Ахмети и поясни, че ДСИ подкрепя протестите, които са организирани от коалицията „Граждани за Македония“.

На 17 май в Скопие ще бъде организиран най-големият протест в страната срещу режима на Груевски. „Протестите трябва да бъдат мирни и без насилие“, каза още Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на Никола Груевски от 2006 година.

В предаването Али Ахмети призна, че неговата партия през последната година е общувала с групата, която нападна Куманово и при която загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени в неделя. Според него от ДСИ „са се опитвали да обяснат на членовете на групата значението на Охридския договор“. „Нашите усилия да ги разубедим да не предприемат подобни действия се провалиха“, каза още Ахмети. Лидерът на ДСИ каза, че не знае как тази група е пристигнала в Куманово и защо е планирала подобни нападения. Той призна, че лично е познавал част от хората членуващи в тази група и е преговарял с тях в неделя по време на въоръжения сблъсък. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за И Ахмети напусна Груевски