shareit

Хванали Ел Чапо заради интервю с Шон Пен

| от chronicle.bg |

Интервю с актьора Шон Пен за списание „Rolling Stone“ струва свободата на мексиканския наркобос Хоакин Гусман – Ел Чапо. Той се съгласил да отговори на въпросите на актьора в специален видеозапис, сниман на тайна среща в джунглата. Мексиканските власти обаче надушили за уговорката между актьора и наркобарона и започнали да следят Пен, съобщава Ройтерс.

Ел Чапо избяга през юли от един от най-строго охраняваните затвори в Мексико по куриозен начин. Той излезе на свобода през тунел, изкопан под земята. Входът му бил в тоалетната на килията на Ел Чапо, а изходът водел до изоставен склад извън пределите на затвора.

След като прекара близо 6 месеца на свобода, гангстерът склонил да разкаже за живота си само пред Шон Пен. Според анонимен източник, именно това бил един от факторите за залавянето на престъпника.

Срещата за интервюто на Ел Чапо се състояла в Мексиканските джунгли и била организирана от актьора с посредничеството на мексиканската актриса Кейт дел Кастило и специален посредник на картела Синалоа.

В статия, написана от Пен за Rolling Stone, Ел Чапо признава: „Доставям повече хероин, метаамфетамини, кокаин и марихуана от всеки друг в света. Имам флотилия от подводници, самолети, камиони и лодки”.

В интервюто, Ел Чапо разкрива и как е избягал от затвора. Той казва, че е финансирал и уредил изпращането на екип от инженери в Германия, за да се научат как безопасно да построят тунела, през който гангстерът избяга от затвора Алтиплано през юли.

Наркобосът бе заловен в петък по време на операция на мексиканските морски пехотинци и бе върнат в затвора с максимални мерки за сигурност. Мексико, обаче, имаше уговорка със САЩ за екстрадицията на наркокраля в САЩ. Ел Чапо обаче даде клетва, че няма да изгние в американски затвор. В интервюто за Шон Пен той твърди, че въпреки славата си, остава обикновен фермер. В статията самия актьор Шон Пен обяснява, че нямал идея за това, че мексиканските власти го следят и че не би си позволил да го издаде, защото „не трябва да се е*аваш с доверието на наркобарона”.

Властите на Мексико възнамеряват да удовлетворят искането на САЩ за екстрадиция на лидера на Синалоа. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. По техни данни, мексиканската прокуратура ще направи всички, колкото се може по-скоро да предаде опасния наркобарон на американците. Екстрадицията може да е състои още в средата на тази година. Мексиканските полицаи алармират, че това трябва да се случи възможно най-бързо, преди наркокралят отново да избяга от затвора – за трети път. При първото си бягство Ел Чапо беше скрит в мръсното пране на затвора.

Адвокатът на задържания в Мексико Хоакин Гусман заяви, че неговият клиент не трябва да бъде предаван на САЩ или на която и да е друга страна. „В Мексико има закони, основани на справедлива конституция, в този случай нашата страна трябва да спазва националния суверенитет, суверенитета на своите институции за правосъдие”, заяви адвокат Хуан Пабло Бадило.

Междувременно синовете на Ел Чапо заплашиха мексиканското правителство Заради екстрадицията на баща им.

Докато не се хвали за постиженията си на наркопазара, наркокралят се опитвал да направи сделка за заснемането на филм за самия него. Плановете му били провалени, тъй като полицията и армията успешно се справиха с преследването и залавянето на Гусман. Именно желанието му да направи биографичен филм за себе си въвело разследващите в следите на режисьори, съобщи главния прокурор Гомес. „Друг важен аспект, който ни помогна за залавянето и установяването на местонаходжението му, бе комуникацията на Ел Чапо с актьори“.

Най-вероятно Холивуд ще направи някоя и друга серия за Ел Чапо, а защо не и филм като този за колумбийския наркотрафикант Пабло Ескобар, чиито живот и приключения са увековечени в сериала „Narcos“.

 
 
Коментарите са изключени за Хванали Ел Чапо заради интервю с Шон Пен