shareit

Хонконг на протест заради изчезнали търговци на книги

| от chronicle.bg |

Мистериозното изчезване на петима търговци на книги предизвика многохиляден протест в Хонконг. Има съмнения, че изчезналите са отвлечени от властите в Китай.

Това е въпрос от най-голямо значение и за най-голямо притеснение на Хонконг, заяви депутатът от местния парламент Алан Леон, участвал в шествието.

Как можете да твърдите, че има една държава с две системи, ако някой, упражнил правото на свободно слово, може да бъде отвлечен от центъра на града, казва Алан Леон за изчезването на известния търговец на книги Ли Бо. Той е с британски паспорт е бил видян за последен път на 30-и декември. Неговата книжарница е известна с предлагането на книги, съдържащи критики към политици от континентален Китай.

Преди седмица съпругата на Ли Бо оттегли искането си за издирване на изчезналия си съпруг, като заяви, че той се е свързал с нея. Има предположения обаче, че й е бил оказан натиск, за да оттегли жалбата си. През уикенда се появи запис с Ли Бо, който казва, че е в безопасност и иска от гражданите на Хонконг да не протестират. Мнозина изразяват съмнения, че Ли Бо е в безопасност.

Въпреки искането на хонконгската полиция за информация за изчезналите, от континентален Китай не е получен отговор, отбелязва Леон.

 
 
Коментарите са изключени за Хонконг на протест заради изчезнали търговци на книги