shareit

HBO с европейска премиера на сериала „Глутница“ на 12 януари

| от |

WATAHA

Има граници, които трябва да бъдат опазени. Има граници, които трябва да бъдат прекрачени.

Новият полски сериал на HBO „Глутница“ (Wataha) разказва историята на граничарите, които опитват да спрат нелегалния поток от хора, оръжия и наркотици на една от най-уязвимите граници на Европейския съюз.

Завладяващата природа на планините Bieszczady, простиращи се между Чехия, Словакия, Полша и Украйна, е сред най-непокътнатите на континента. Земя на малки градчета, които сякаш се сливат с пейзажа и дом на много диви животни. Планината, в частта си от към Украйна, се е превърнала в добро скривалище за нелегално преминаващите границата на Европейския съюз имигранти.

Poster-Wataha

„Глутница“ започва с бомбена атака, която убива граничари – оцелява единствено капитан Ребров (в ролята е полският актьор Лешек Лихота). Заедно с колегите, мъжът губи и любимата си Ева. Единственият оцелял се превръща и в главен заподозрян. Докато прокуратурата го разследва, граничарят решава да намери кой стои зад атентата.

Филмът е интригуващ разказ за границата не само като територия, но и като философско понятие – за онази разделителната линия между световете на бедни и богати, за тънкото въже, по което балансираме, когато правим житейските си избори.

В “Глутница“ границата има много измерения – тя е и географско понятие, и граница между световете на охолството и нищетата, етична дилема, дори граница между живота и смъртта.

Сериалът ни предоставя рядък достъп до затворения свят на граничарите. Сцените в “Глутница“ са заснети със специалното съдействие на полските гранични служби и професионалните моменти във филма са идентични с реални ситуации от тяхната работа.

Шестте серии на първи сезон са режисирани от Михал Газа и Каша Адамик.

Епизодите на „Глутницата“ ще се излъчват по HBO всеки понеделник от 22:40ч. Сериалът ще може да се гледа и в онлайн видеотеката на HBO – HBO GO, където еп. 1 ще бъде наличен за свободно гледане @ http://www.hbogo.bg/group/free

 
 
Коментарите са изключени за HBO с европейска премиера на сериала „Глутница“ на 12 януари