shareit

Хашим Тачи е получил смъртна заплаха от лидера на ИДИЛ

| от chronicle.bg |

Външният министър на Косово и бивш премиер Хашим Тачи заяви, че е получил смъртна заплаха най-вероятно от лидера на „Ислямска държава“ заради опозицията си срещу групировката.

Това беше заплаха за живота на мен и моето семейство“, каза Тачи в интервю за АФП.

Косовски сайт публикува по-рано тази седмица детайли около писмото, получено през 2014 г., по времето когато Тачи все още е премиер. То е било подписано от Абу Бакр ал Багдади – лидерът на „Ислямска държава“ и в него Тачи е призоваван да се откаже от ангажимента на Косово към Запада или ще се изправи пред „велико отмъщение“.

Тачи, който най-вероятно ще стане президент след изборите в края на тази година, потвърди, че е получавал писмо със заплахи от Багдади като допълни също, че той „няма да отстъпи пред никакви заплахи“ в борбата срещу ислямския фундаментализъм.

Близо 300 души от Косово са се присъединили към джихадисти на територията на Ирак и Сирия през последните години. На фона на население от 1,8 млн. души това е най-големият брой от хора на глава от населението за цяла Европа. По данни на косовското правителство обаче в момента само около 70 души се сражават.
Тачи е бивш лидер на Армията за освобождение на Косово (АОК) – бунтовническа албанска група по време на войната от 1998-1999 година срещу сръбските сили на диктатора Слободан Милошевич.

 
 
Коментарите са изключени за Хашим Тачи е получил смъртна заплаха от лидера на ИДИЛ