shareit

Голямото недоволство срещу iPhone 7

| от chronicle.bg, по BBC |

Новият iPhone 7 няма да има универсален жак за слушалки. Това гласят последните слухове около новото устройство на Apple, които принудиха 200 000 фенове на Apple да попълнят подписка срещу иновацията. Според журналиста Крис Стокел-Уолкър това малко и непретенциозно устройство е рядък пример за технология, която е издържала изпитанието на времето.

Засега е само непотвърден слух, но дори и като такъв, „подобрението“ в новия iPhone ядосва много от купувачите на марката. Говори се, че американският мобилен гигант ще инвестира в собствения си дизайн за „светкавичен“ накрайник за слушалки, като ще изостави широко използвания 3.5 mm жак.

Циниците предупреждават, че макар и това да направи самия телефон по-тънък, ще бъде тежък удар по производителите на слушалки. Така Apple ще таксува другите фирми, за да използват нейния „светкавичен“ накрайник на свои продукти.

Петицията гласи, че ако Apple наистина смени жака на слушалките си, това ще остави след себе си „планини от електронен боклук“.

Промяната обаче ще удари най-вече технологията, която толкова успешно се противопоставя на времето. Малко известен факт е, че 3.5-милиметровият вход е всъщност по-малка версия на изобретение от 19 век – класическия 6.35-милиметров жак.

И двата размера накрайници имат малко парченце метал, което се свива и след това разширява точно преди края. „Трябвало е нещо, което ще може да се вкарва и изкарва лесно от входа, но същевременно да се свързва надеждно за устройството.“ – каза един от членовете на Обществото за радио инженерство (Audio Engineering Society), Чарли Слий.

Първоначално, жакът от 6.35 мм се е използвал в старите телефонни табла, за да включват и изключват различните линии. Според декана по музикални технологии в Бирмингамския университет – д-р Саймън Хал, „стандартът винаги е бил жак с размер четвърт инч“. Такъв се използва за професионалните слушалки в звукозаписните студия както и при кабелите за китари.

С намаляването на размера на аудио технологиите, накрайниците за кабели също стават по-малки. Затова и в средата на 20 век се увеличава търсенето на 3.5-милиметровите жакове.

Жакът е известен и като TRS-връзка (съкращението идва от думите tip, ring, sleeve, което на български се превежда като „връх“-„пръстен“- „ръкав“ връзка или ВПР). „Върхът“ прехвърля аудиото в лявата слушалка, а „пръстенът“ – в дясната. „Ръкавът“ изолира и играе ролята на „щит“. Тази връзка осигурява стерео звученето. Някои нови модели имат и втори пръстен, който осигурява контрол върху вграден в слушалките микрофон и сила на звука.

Слий добавя, че удобният дизайн не е лошо решение за техническите характеристики. Ако частите са с некачествена изработка, могат да се счупят или да изгубят връзката, но в края на краищата накрайника върши отредената му работа.“

От Apple и преди са предприемали иновации преди всички останали, а стъпките им се следвани от конкурентни фирми. Това се случи с 3.5-инчов флопи диск и оптичните устройства.

Участвалите в подписката обаче твърдят, че зад мотивацията на Apple се крие алчност. Евентуалните проблеми, които ще дойдат от смяната към „светкавични“ накрайници, са просто очевидни.

„Странно болезнено е, защото имаш стотици милиони произведени устройства, които използват стария стандарт. Ако използваш слушалки за 1 000 паунда (2 648 лева) със сегашния си iPhone, ще се издразниш на иновацията.“ – казва Хораке Дедуй, технологичен аналитик и специалист по Apple продуктите.

„Хората са ядосани най-вече, защото обичат да си мислят, че те контролират ситуацията, но това е грешно разбиране. Всъщност истината е, че големите компании винаги са контролирани каква музика слушаш и кои филми гледаш“, допълва Чарли Слий.

Това не е и първият път за Apple да предизвикат недоволството на клиентите си. Още през 2007 година, когато първият iPhone се пуска на пазара, компанията получи много оплаквания, защото входа за слушалки е твърде близо до задната рамка. Проблемът се решава с новия модел iPhone.
Американската компания е добре позната като утвърждаваща еволюционни технологии. „Те премахнаха DVD-тата, флопи дисковете, паралелните портове, скоро ще премахнат и USB-портовете.“ – казва Дедуй.

Но притежателите на „старите“ слушалки вероятно ще трябва да си купуват адаптери.

Дедуй предрича една бърза смяна: „Това, което от Apple правят, е да катализират процесите на промяна. Така или иначе ще се случи, но ако не са Apple, промяната щеше да отнеме 10-15 години. Сега всичко ще е свършило след 5-7.“

Смяната на 3.5-милиметровия жак не трябва да бъде шокираща новина за Дедуй. „За мен е дори странно, че ни отнема толкова много време да се отървем от аналога.“

През 2010 година Самсунг също патентова вход за слушалки, който не се различава много от слуховете за „светкавичния“ накрайник.

 
 
Коментарите са изключени за Голямото недоволство срещу iPhone 7