shareit

Германия вярва, че еврозоната може да се справи с евентуално напускане на Гърция

| от |

Германското правителство вярва, че еврозоната вече ще бъде в състояние да се справи с излизане на Гърция от съюза, ако това се окаже необходимо, съобщи през уикенда немското списание Der Spiegel, цитирайки неназовани правителствени източници.

Според изданието, както канцлерът Ангела Меркел, така и финансовият министър Волфганг Шойбле вярват, че от дълговата криза през 2012-а година насам еврозоната е осъществила достатъчно реформи, за да се справи с евентуално напускане на съюза от страна на Гърция.

Опасността от „зараза“ в региона е ограничена, тъй като Португалия и Ирландия се считат за преустроени, съобщава седмичното списание, цитирайки неназован немски правителствен източник.

В допълнение, Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната – EMS) е „ефективен“ спасителен механизъм, който вече е на разположение, като в същото време големите банки ще бъдат защитени от Европейския банков съюз, добавя друг източник от немското правителство.

Все още е неясно как една страна – членка на еврозоната може да я напусне и в същото време да остане в Европейския съюз, но Der Spiegel цитира „високопоставен валутен експерт“ да казва, че „изобретателни юристи“ ще могат да изяснят този въпрос.

Според информацията на немското списание, германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако партията СИРИЗА на Алексис Ципрас спечели изборите на 25-и януари, тъй като крайната левица иска да се отменят мерките за строги икономии и настоява за ново облекчаване на гръцкия дълг.

Проучванията на общественото мнение показват, в навечерието на изборите СИРИЗА води с 3,1% пред десницата на премиера Самарас „Нова демокрация“.

Германският министър на финансите Шойбле вече нееднократно предупреди Гърция да не се отклонява от пътя на икономически реформи, посочвайки, че всяко ново правителство ще трябва да спазва обещанията, дадени от сегашното правителство на Самарас.

В опит да опровергае информацията на Der Spiegle, говорител на канцлера Меркел – Гьорг Щрайтер заяви, че немското правителство очаква Гърция да продължи да се придържа към условията, договорени в спасителната програма на ЕС и МВФ и след изборите на 25-и януари, когато са възможни промени на управляващите в Атина. Той отказа да коментира новината в Der Spiegle, според която немското правителство вярва, че еврозоната може да се справи с евентуално напускане на Гърция.

В миналото Гърция изпълняваше своите ангажименти. Правителството на Германия предполага, че страната ще продължи да изпълнява нейните договорености с „Тройката“ (международните кредитори от ЕК, ЕЦБ и МВФ), заяви Щрайтер за агенция Ройтерс. Всяко едно ново гръцко правителство трябва да изпълнява поетите договорености от предходното правителство, подчерта той.

Междувременно Петер Бофингер, който е един от икономическите съветници на немското правителство (един от т.нар. „пет мъдри мъже“) предупреди за наличието на рискове от евентуално излизане на Гърция от еврозоната (сценарий, известен като „Grexit“). Би имало много големи рискове за стабилността на еврозоната при една подобна стъпка, заяви той за вестник Welt am Sonntag. Това би позволило излизане на духа от бутилката, което би било трудно да се контролира, предупреди той.

 
 
Коментарите са изключени за Германия вярва, че еврозоната може да се справи с евентуално напускане на Гърция