shareit

„Гераците“ от Елин Пелин на матурата по БЕЛ

| от chronicle.bg |

Над 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Рано сутринта в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Тя е с начало 8:00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13. В 9.00 ч. беше обявено и произведението, върху което учениците трябва да пишат – „Гераците“ от Елин Пелин.

Повече от 11 милиона комбинации на варианти, от които се падна един, беше заложило образователното министерство.

На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст – интерпретативно съчинение или есе.

Зрелостният изпит ще се проведе под строг надзор, категорични са от образователното министерство. За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала.

Засилени мерки за сигурност срещу преписвачи – камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души ще следят за опити за измама в залите за изпитите, коридорите и тоалетните в училищата.

Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

Днес се провежда и националното външно оценяване по български език след 7 клас. На него се явяват 59 839 ученици. То е с начален час 10.00 часа. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат. Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7 клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

 
 
Коментарите са изключени за „Гераците“ от Елин Пелин на матурата по БЕЛ

Повече информация Виж всички