shareit

Гърция с ново изявление по спора с името на Македония

| от |

Гръцкото външно министерство днес направи поредното си изявление за позицията на Атина относно въпроса за името на Македония.

Министерството смята, че е „полезно да напомни“ на някои гърци, „че някои екстремни кръгове се правят, че не знаят нищо или са изненадани от това, което научават сега от думите на министъра на външните работи по време на Общото събрание на ООН за позицията на Гърция във връзка със спора за името“ на Македония. В съобщението се напомня, че позицията на Гърция е за сложно име с географско определение преди името „Македония“, а не названието „Република“, е формирана в продължение на много години и за това постоянно се говори в гръцкия парламент и по време на международните срещи. Посредникът на ООН в процеса Матю Нимиц също участва в изграждането на тази позиция.

„Предполагаме, очевидно за всички е, че временното име (Бивша югославска република Македония), с което нашата съседна страна влезе в ООН през 1993 г. и с което участва в голям брой международни организации, дейности и срещи, е сложно име с прилагателни пред името „Република“, а не пред названието „Македония“. Това временно име не се използва във всички случаи, а в международни организации и срещи, но за съжаление не и вътре в страната, нито в паспортите, се казва в гръцкото изявление.

В него се подчертава, че това е ситуация, в която се нарушава международното право и е необходима промяна. „Гръцката отговорна и ясна позиция е единствената, която води към промяна на тази ситуация“, се казва в края на съобщението от гръцкото Министерство на външните работи./МИА, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Гърция с ново изявление по спора с името на Македония