Гърците за изборите: Нямаше какво да изгубим

| от |

Поддръжниците на СИРИЗА са окуражени след победата на Алексис Ципрас на вчерашните избори и гледат с надежда към бъдеще без оковите на строги икономии, коментира британският вестник „Гардиън“.

„Това е началото на края на строгите икономии в Европа“, казва Никола Коментале, който се е върнал специално от Италия, за да гласува. „Най-накрая хората бяха чути. Това е голям, голям момент не само за Гърция, но за всички нас“, коментира въодушевено Коментале.

Той е само един от многото, които започнаха седмицата с нова надежда за промяна. Центърът на Атина осъмна с химна, множащи се сергии с гироси, така както беше пет часа по-рано, когато първите изборни резултати прогнозираха триумф за радикалната лява партия на Ципрас.

„Обнадеждена съм“, казва 38-годишната Ирини Мока. „Последните пет години бяха толкова тежки, толкова депресиращи. Всъщност брутални. Сега може да се надяваме“, споделя Мока. Тя е убедена, че СИРИЗА не надценява възможностите си. „Първите неща, които ще направи са наистина основни, прости и необходими – минималната работна заплата, ниските пенсии…Нещата, които са от значение. Големите промени могат да настъпят по-късно и трябва да са за доброто на всички“, споделя гъркинята.

Студенти по история и архитектура от университета в Атина са по предпазливи. „Сега ние имаме надежда“, казва Гьоули Чатзина, „но все още не знае, какво ще бъде утре. Нищо още не е сигурно. Нещата няма да бъдат същите, но какви ще бъдат?“

Приятелката й Дионисис Антипас очаква да бъде върнато „всичко, което беше взето през последните пет години“.

Според избирателите вчерашния изборен ден е бил най-важният в съвременната история на Гърция. „Гласувах за партията, която ще промени Гърция и цяла Европа“, казва 54-годишният Панайотис, работещ като електротехник. Трябва да има промяна, голяма промяна. Икономиката е в криза. Бедността е достигнал нечувани размери … Хората, обикновени хора като вас и мен, се ровят в кофите за боклук, за да намерят храна за ядене. Младите могат да си намерят работа само в чужбина. СИРИЗА е надеждата на Гърция“, казва той.

78-годишната Мария, която е подкрепяла консервативното правителство през целия си живот, вчера е гласувала за СИРИЗА за първи път, защото „няма доверие на никого, на нито една партия, която е управлявала досега“. Тя е послушала седемгодишния си внук и неговата майка, според които Ципрас ще се погрижи за бедните.

„Никой не очаква чудеса от тях, но това, което е по-важното е, че ни дават усещането, че ги е грижа“, казва Крис Алефантис, редактор в местно издание.

Избирателите на консервативната Нова демокрация не са толкова лесни за намиране. 62-годишният Василис ръководи малка фирма за фотокопиране и печат в Западна Атина и споделя, че трябвало да уволни трима от петимата си служители за последните четири години. „Въпреки строгите икономии, мисля, че сме по-добре. Да, може би трябва да се опитаме да направим нещо за нашия дълг, но СИРИЗА – те са диви и само ще опрат пистолет до главата на Европа“, споделя Василис. Според Прифитис, бръснар от Корфу, хората са гласували за СИРИЗА само, защото се нуждаят от надежда. „Хората просто нямат какво да губят. Нова демокрация и строгите икономии ни убиваха. Но истинският въпрос сега е колко компромиси трябва да бъдат направени. В Европа Германия е шефът. Няма да бъде лесно“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Гърците за изборите: Нямаше какво да изгубим