Френските избирателите коригират политическата сцена

| от |

Резултатите от състоялия се в неделя първи тур на президентските избори във Франция показаха предпочитания на електората към три политически сили.

Това са дясноцентристкият блок на предишния президент Никола Саркози, „Националният фронт“ на Мари Льо Пен и управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд. Всяка от партиите отрича опонентите им да са победители.

В същото време, по думите на един от френските наблюдатели, „нито една от партиите не изпитва желание да отвори бутилката с шампанско“.

Изборите за съвети на департаментите са важни, защото именно тези структури в системата на властта вземат решения, пряко засягащи ежедневния живот – училищата, помощта за възрастните хора, модернизацията на инфраструктурата, развитие на селските територии.

Социалистите са последни в челната тройка

Най-малко празнична е атмосферата при социалистите. С едва 20% от гласовете те се озоваха на скромното трето място в предпочитанията на избирателите. Според аналитиците този резултат е породен от нарастващата безработица и от факта, че състоянието на икономиката не е по-добро от преди три години, когато социалистите дойдоха на власт.

„Франция живее по-лошо, отколкото би трябвало на фона на спада на нефтените цени. Но най-важното е, че тя живее по-зле в сравнение с надеждите на 18-те милиона избиратели, гласували през 2012 г. за социалистите“, смята Кристоф Барбие, главен редактор на сп. „Експрес“ и критик на правителството.

Саркози показва сдържаност

Призивът на социалистите за съвместна блокада на „Националния фронт“ не бе подкрепен. Самият Никола Саркози, чийто дясноцентристки блок събра в 31% от гласовете, не бързаше да реагира на опонентите си. Бившият президент, който миналата есен се върна на политическата сцена като председател на Съюза в подкрепа на народното движение (СПНД), бе склонен към предпазливост и сдържани коментари след неделния вот.

Според наблюдателите тази сдържаност може да се обясни с това, че успехът на блока всъщност не е толкова голям. Внушителният резултат е получен от предизборното обединение на СПНД, центристкия Съюз на демократите и независимите. Реално всяка от тези партии е успяла да потвърди предишния си резултат от евроизборите миналата пролет.

Саркози препоръча на своите привърженици да не гласуват „нито за Националния фронт, нито за левите“ в онези кантони, което неговият блок е отпаднал от балотажа. Той подчерта, че СПНД „няма нищо общо с „Националния фронт“ и едновременно се бори срещу политиката на левите“. По думите му „първият тур показва дълбок стремеж на французите към ясни промени, като се започне от департаментите“. Той смята, че „сънародниците ни масово са обърнали гръб на левите“, които по думите му са дезориентирали избирателите в продължение на три години.

„Националният фронт“ подобри рекорда от евроизборите

Формално „Националният фронт“ не зае първо място след първия тур (палмата на първенството е в дясноцентристкия тандем). Но те спечелиха 25,08% от гласовете във вота, а това е с 10% повече от предишните избори през 2011 година. Дори в някои департаменти кандидатите на фронта бяха избрани още на първи тур.

Мари Льо Пен поиска оставката на премиера Манюел Валс. Дошло е време „ново поколение политици да влезе във властта“, смята тя.

Заместникът й Флориан Филипо окачестви неделния резултат на партията като „исторически“, защото в състава на преизбраните съвети „Националният фронт“ е имал преди само един депутат. Изборите ознаменуваха „пробив на фронта“ и „разгром“ на управляващото мнозинство, смята той.

Досега социалистите контролираха 61 от 101-те департаменти на Франция. Според някои социологически прогнози следващия понеделник при десницата ще отидат 71 департамента. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Френските избирателите коригират политическата сцена