shareit

Еврогрупата одобри предложения от властите в Гърция план за реформи

| от |

Страните от еврозоната дават одобрението си за първоначалния списък с реформи, изпратен от гръцкото правителство, който по-рано днес беше одобрен и от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Това беше обявено след теле-конферентни дискусии на Еврогрупата, чиито страни-членки отправят към Гърция и призив да доразвият и задълбочат предложените мерки.

Благодарение на това решение, страните, използващи общата валута, могат да преминат към националните процедури, с които удължаването на кредитната програма за Гърция с четири месеца, ще влезе в сила. В четири държави от еврозоната за тази цел ще е нужна и парламентарна ратификация.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски заяви след приключилата телеконферентна среща на Еврогрупата, ЕК, ЕЦБ и МВФ, че финансовите министри на еврозоната са одобрили предложения от властите в Гърция план за реформи.

По този начин Еврогрупата одобри и предварителното споразумение от петък за удължаване на настоящата спасителна програма за Атина с четири месеца, предава БНР.

Според Домбровски, това означава, че споразумението с Гърция вече може да бъде одобрено от парламентите на отделните страни-членки на еврозоната.

Официален представител на гръцкото финансово министерство, словашкият финансов министър и европейския комисар Пиер Московиси също потвърдиха информацията, че Еврогрупата е постигнала окончателно споразумение за 4-месечното удължаване на настоящата спасителна програма за Гърция в размер на 240 млрд. евро.

Това споразумение ще даде време за продължаване на преговорите между гръцките власти и международните кредитори на Атина относно евентуална нова спасителна програма, както и време за преговори по важния въпрос за състоянието на гръцкия дълг.

Споразумението с Гърция успя да предотврати непосредствената криза, заяви след срещата Пиер Московиси. Той също така каза, че споразумението с Еврогрупата павира пътя за одобрение на 4-месечното удължаване на настоящата гръцка спасителна програма от националните правителства, като Бундестагът на Германия планира да гласува в петък.

Шефът на МВФ Кристин Лагард, която също участва в днешната телеконферентна среща, посочи, че гръцкият план за реформи е достатъчен, за да се продължи програмата за финансова помощ. Тя отбеляза, че списъкът с реформи е обширен, но не е много конкретен. В гръцкото писмо липсва ясно уверение, че Атина има намерение да проведе ключови реформи в пенсионната и данъчната сфери, както и в пазара на труда, предупреди Лагард.

Междувременно Еврогрупата препоръча Гърция да развие и да разшири списъка от мерки за реформи въз основна на настоящото споразумение.

Призоваваме гръцките власти да продължат да развиват и разширяват списъка на мерките за реформи, основани на текущото споразумение и в тясно сътрудничество с институциите, за да се даде възможност за бързо и успешно приключване на прегледа, се посочва в изявление на Еврогрупата, отнасящо се до прегледа на настоящата спасителна програма за Гърция, който трябва да приключи до края на април.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви: Гръцкият план е достатъчно сериозен, за да спомогне преговорите по програмата да бъдат завършени в рамките на следващите четири месеца. Той обаче допълни, че гръцкото правителство може би е прекалено оптимистично настроено относно скоростта, с която то ще успее да повиши данъчните приходи.

Днешното решение на Еврогрупата означава, че текущата гръцка спасителна програма на еврозоната и МВФ за 240 млрд. евро няма да приключи в края на февруари и вместо това ще бъде удължена до края на юни.

 
 
Коментарите са изключени за Еврогрупата одобри предложения от властите в Гърция план за реформи