shareit

Eвакуираха проф. Христо Пимпирев от Антарктида

| от |

Ръководителят на антарктическата ни експедиция, проф. Христо Пимпирев, е евакуиран от българската база в Антарктида. Това се наложило заради вирусна бронхопневмония, информира репортерът от БНТ Цветелина Атанасова, която е част от експедицията.

В неделя вечерта стана ясно, че част от екипа ще пътуват с кораба Есперидес към остров Кинг Джордж. Членовете на групата е трябвало да се придвижват с надуваема лодка през снежна буря.

„Корабът отплава с 2 часа закъснение, което е доста необичайно“, разказа Цветелина Атанасова. Оказало се, че причината било забавянето в българската полярна база.

През последните дни професор Пимпирев не се чувствал добре, но накрая болестта го повалила буквално за минути. Точно когато първата българска група вече била пристигнала в испанската база „Хуан Карлос I“.

Българските медици потърсили веднага мнението на лекарка от чуждата база. Наложило се моментален преглед, но тежките метеорологични условия възпрепятсвали докторката да се придвижи до пациента по море. Тя била пренесена от алпинист по хребета към испанската база. Там я очаквали две шейни, които я отвели при болния.

Заключението на лекарката било Пимпирев да бъде евакуиран незабавно. След като Професор Христо Пимпирев пристигне в Пунта Аренас ще постъпи незабавно в болница за изследвания.

 
 
Коментарите са изключени за Eвакуираха проф. Христо Пимпирев от Антарктида