Енергетиката в Германия е пред катастрофа

| от |

Най-големият енергиен концерн в Германия търпи големи загуби в резултат на прехода на страната към възобновяеми източници на енергия, ситуация, която може да изправи Германия пред катастрофа, пише в. „Файненшъл таймс“ /ФТ/.

Енергийният пазар в Германия е в бедствено положение, а една от най-големите енергийни компании е „на практика мъртва“, посочва изданието, позовавайки се на ръководителя на най-голямата енергийна компания на Франция „Électricité de France“ Анри Проглио.

Германия постига големи успехи в автомобилната индустрия, но ситуацията в енергетиката е катастрофа, пише вестникът. Две големи енергийни компании – E.On и RWE – се намират под огромен натиск. Едната от тях е почти мъртва, а другата е в много тежка ситуация“, предупреждава Проглио.

Печалбите на енергийните предприятия в Германия намаляват, тъй като страната преминава от обикновени енергийни източници към възобновяеми, като реализира програма за пълен отказ от атомна енергия.

Германската енергийна компания RWE обяви спад в печалбите с 62% през август и съобщи, че възнамерява да затвори няколко завода поради покачващите се цени на енергията. Печалбата на първия по големина енергиен концерн E.On през същия месец е регистрирала спад от 20%, което се дължи главно на използването на алтернативни енергийни източници. /РИА „Новости“, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Енергетиката в Германия е пред катастрофа