shareit

Експлозия в редакцията на турско радикално списание, има жертви и пострадали

| от |

Експлозия избухна в сградата на турското списание „Адъмлар“, печатен орган на радикалната религиозна организация „Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток“, за която се твърди че подкрепя джихадистите от „Ислямска държава“, съобщиха информационните източници.

В момента на експлозията в сградата са се намирали сътрудниците на списанието, които подготвяли новия брой. Един от тях, коментаторът Юнсал Уз, е загинал, а трима други са ранени. Между ранените е и главният редактор. Турски медии съобщиха, че ранените са настанени в болница, без опасност за живота. Експлозията е нанесла щети на сградата.

Първоначалната версия бе, че взривът е бил предизвикан от изтичане на газ. Но от дирекцията по газозахранване съобщиха, че в сградата не е имало газова инсталация. Полицията работи по версията, че експлозията е била причинена от бомба с ефективно налягане, която се е възпламенила при отварянето на вратата.

Сградата на списанието се намира в района на квартала „Кяътхане“, в близост до „Шишли“. Полицията е отцепила мястото на експлозията. Все още няма официално съобщение за причината за взрива.

Организацията „Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток“ е създадена в Турция през 1984-та година от Салих Изет Идрис и е в списъка на терористичните организации. Тя се бори за създаването на наднационална ислямска държава и бе много активна през 90-те години. Нейни членове поставиха бомба в близост до българската екзархия в „Шишли“, която своевременно бе открита, оскверняваха немюсюлмански гробища, извършваха атентати срещу магазини и заведения, предлагащи алкохол, и предприеха редица неуспешни покушения срещу турски политици.

Нахиде Дениз – кореспондент на БНР в Истанбул

 
 
Коментарите са изключени за Експлозия в редакцията на турско радикално списание, има жертви и пострадали