shareit

ЕК ще наблюдава българската прокуратура

| от |

Европейсата комисия ще вземе под специален надзор дейността на прокуратурата в България. При необходимост европейски експерти ще помогнат в изготвянето на законодателството, за да бъде до съобразено със стандартите на съюза. Това стана ясно след срещата на Жан-Клод Юнкер с румънския премиер Дачиан Чолош в Брюксел.

На този етап няма как да отпадне механизмът за наблюдение върху правосъдие и вътрешен ред нито за България, нито за Румъния, коментира българският външен министър Даниел Митов. Юнкер похвали Румъния за това, че се развива добре в борбата с корупцията.Той допусна и отпадането на мониторингаза Румъния, но не и за България.

Министър Екатерина Захариева поясни след срещата, че областите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България са реформата в прокуратурата, изработването на нов Наказателен кодекс и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи. За да се случи това, обаче, експертите трябва да започнат работа по аналиите за слабостите на институциите най-късно през април.

 
 
Коментарите са изключени за ЕК ще наблюдава българската прокуратура