shareit

Сноудън не шпиониорал за ФСБ, САЩ го плашели с „пиянска“ Русия

| от |

Укрилият се в Москва беглец отрича да е „нещастен“ в новата родина, както вещаел ексшефът му в американското разузнаване

„Наследничката“ на някогашната КГБ на СССР – Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация (РФ) се е опитвала да вербува бившия агент на Агенцията за национална сигурност (АНС) и ЦРУ Едуард Сноудън по време на престоя му в московското летище „Шереметиево“. За това алармира сътрудничката на сайта WikiLeaks („Уикилийкс“) Сара Харисън.

Snowdenru4

По думите й, става въпрос за 2013 г., когато „беглецът“ се е установил за седмици в транзитната зона на един от международните аеропорти на руската столица. „Руската специална служба само един единствен път предложи на Сноудън сътрудничество, но той отговори с отказ“, твърди Харисън. Според авторитетния рускоезичен новинарски сайт Meduza, ФСБ отказва да коментира информацията на едно от доверените лица на създателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж.

В интерес на истината, повечето американски медии и политици са на мнение, че Сноудън отдавна е вербуван от руските служби – връзката се прави покрай московския му адвокат Анатолий Кучерена. Самият президент на РФ Владимир Путин твърди, че Москва няма да екстрадира ексшпионина, понеже „подобно на г-н Асандж, той смята себе си за борец за справедливостта и свободата на словото“.

Snowdenru3

Междувременно, руската агенция РИА Новости цитира самия Ед Сноудън, според когото и ръководството на родното АНС се е опитвало да повлияе върху него. Според него бившият директор (2006 – 2009) на американското киберразузнаване Майкъл Хайдън е критикувал остро Русия.

„Бившият директор на АНС Майкъл Хайдън веднъж излезе с провокативна реч в църква във Вашингтон, доколкото си спомням…Той говореше за това какво ми е на мене, че в Русия всички са нещастни…Че Русия е ужасно място. И че аз, в края на краищата, също ще стана нещастен, ще се пропия и нищо, никога няма да постигна“, разказва Сноудън в интервю за радиото PBS.

Snowdenru2

Кибершпионинът обаче твърди, че нищо от казаното от бившия му шеф в АНС не се е оказало вярно. „Аз не пия. Аз никога през живота си не съм бил пиян. Те говорят за Русия като за най-гадното място на Земята, но всъщност Русия е великолепна!“, твърди Сноудън.

Както е известно, техническият сътрудник на ЦРУ и АНС Ед Сноудън избяга през 2013 г. от САЩ през Хонконг към Русия, откъдето се надяваше да стигне до някоя от държавите на Латинска Америка. Сноудън обнародва скандални данни за секретните програми за масовото следене на американските служби, които са използвани не само срещу милиони обикновени граждани по света, но и за подслушване на редица държавни глави като канцлера на Германия Ангела Меркел.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Сноудън не шпиониорал за ФСБ, САЩ го плашели с „пиянска“ Русия