ДСБ иска втори мандат за Плевнелиев, но без да му каже

| от chronicle.bg |

ДСБ ще подкрепи президента Росен Плевнелиев за втори мандат и ще търси обединение на десни партии с цел издигането му. Това каза по време на брифинг председателят на партията Радан Кънев.

Всички политически сили, които „заявяват проевропейска ориентация“, ще бъдат призовани да се обединят и да подкрепят кандидатурата на Плевнелиев като „независим кандидат и гарант за геополитическите приоритети на България“.

Час след официалната позиция на ДСБ, президентът Росен Плевнелиев се разграничи от нея.

„Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него“, се казва в съобщение на пресцентъра на президентството.

Оттам напомнят, че Плевнелиев е спечелил изборите „като кандидат на Политическа партия ГЕРБ“.

„24 часа“ цитира личен коментар на държавния глава, който казва, че политическата заявка на ДСБ е „недостойна проява“ и „интрига, зад която стои старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов“.

До този момент Плевнелиев не е заявявал дали има намерения да се яви повторно на изборите за държавен глава.

ГЕРБ, които го номинираха през 2011 г. в тандем с вицепрезидента Маргарита Попова, също дават разнопосочни сигнали за бъдещата си кандидатска двойка. Очаква се тя да бъде обявена не по-рано от месец юни.

 
 
Коментарите са изключени за ДСБ иска втори мандат за Плевнелиев, но без да му каже