Домашен арест за биячите от Враца

| от chronicle.bg |

Братята Иван и Десислав Дамянови, обвинени за смъртоносния побой на 18-годишния Тодор Йорданов, ще останат под домашен арест. Това постанови Окръжният съд във Враца.

В своя защита Десислав Дамянов обяви, че опитал да помогне на ученика, когато е припаднал на земята. Иван Дамянов твърди, че Тодор първи ги е нападнал след спречкване на пътя.

Двамата братя бяха посрещнати с протест и жива верига пред сградата на Съдебната палата във Враца. Хората навън реагираха на наложената мярка за неотклонение с разочарование. Някои от тях се заканите да отидат пред дома на биячите в село Девене.

Адвокатите на Дамянови поискаха те да излязат от ареста, защото до момента няма събрани доказателства, че смъртта на Тодор е причинена от ударите, нанесени от тях – общо 28 на брой. Една от версиите за смъртта е гълтане на езика и се разпространява неофициално, докато станат ясни окончателните резултати от експертизите. Твърди се, че починалият ученик не е починал от черепно-мозъчна смърт.

Наблюдаващият прокурор по делото Ивайло Христов поиска Дамянови да останат в ареста, защото има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Заради обществения натиск и протестите във Враца, както и след намеса на главния прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата промени обвинението от най-лекото – „убийство по непредпазливост с нанасяне на лека телесна повреда“ – до най-тежкото – умишлено убийство по хулигански подбуди, което законът наказва с 20 години зад решетките или доживотен затвор.

Междувременно държавното обвинение обяви, че 18-годишният Тодор също е използвал бокс в схватката с братята.

 
 
Коментарите са изключени за Домашен арест за биячите от Враца

Повече информация Виж всички