shareit

Детективът, превърнал се в наемен убиец

| от |

При проблеми с изчезващ добитък хората в краят на 19 и началото на 20 век се обръщат към безпощадния Том Хорн. Бивш войник и детектив той бързо ще се справи с крадците, по чиито пети тръгва със зареден пистолет.

Томас Хорн младши се ражда в семейството на Томас Хорн старши и Мери Ан Милър на фермата им в щата Мисури. Въпреки че фамилията със сигурност не е лишена от земя за обработване младото момче расте в нищета заедно с единайсетте си сестри и братя, с които не се погажда никога. За утеха от жестоките побоища на баща си той се обръща към кучето си Шедрик. Един ден, обаче по време бой с две други момчета най-добрият му приятел е застрелян с пушка и той остава отново сам. Друго за ранните му години в родният дом не е известно.

На 14 години Том ще напусне голямото си семейство, за да потегли на приключение. В Аризона той е приет в американската кавалерия като цивилен разузнавач и преводач под командира Ал Зибер по времето на военните конфликти с апачите. Той е умен, силен и разполага с дар слово. Бързо научава идеално испанският и дори може да борави малко и с езика на врага. Като успешен войник Хорн се изкачва по стълбицата във военните сили. Неговата помощ е добре дошла на бойното поле, когато веднъж той заедно с другарите си е атакуван от засада от вражески войски: когато най-висшият командир е мигновено убит и армията е притисната в ъгъла на лошо място, Ал поръчва на Том заедно с друг разузнавач да се отцепят от останалите и да се качат на високо. Операцията е рискована, но командата е успешно изпълнена и двамата започват да стрелят по врага. Това дава шанс на американците да отблъснат атаката и се така успяват да се спасят.

В същото време той строи ранчо с 1 000 говеда и 26 коня, но това му начинание не продължава дълго, когато една вечер е нападнат от крадци, които задигат всичките му животни. Оставен без нищо и изправен пред вероятен фалит Хорн е бесен и тази случка ражда у него особена омраза към разбойници. По – късно той става очевидец на войната между говедари и овчари в Аризона.  

След загубата на ранчото си Хорн проявява интерес към правосъдието и през 1890 година показва уменията си на разузнавач още от службата си в армията. С безбройните умения, които предлага е назначен от националната агенция Пинкерсън като детектив. Занимава се с различни разследвания и в много от западните щати той се прочува със запазването на спокойствие дори и под голямо напрежение. Също е известен със способността си да проследи всеки човек, който му е заръчано да намери, както и доброто боравене с оръжия. В кариерата си успява да залови дузина престъпници и се смята, че убива общо 17 от тях, но той изрично отхвърля това цял живот.

Заради нестандартният си метод да стреля преди да задава въпроси Хорн е обвинен в убийството на поне двама, но агенцията не може да си позволи да загуби един от най-добрите си служители и да изложи репутацията си в опасност и покриват случаят. Колега на Том потвърждава, че той е талантлив мъж, но също и притежава една затаена злина у себе си. Дори и верен детектив се налага да бъде уволнен, за да може агенцията да избегне лошата публичност.

Без работа умелият стрелец се мести в щата Уайоминг, където било пълно с крадци на добитък и хората имат нужда от помощ да се справят с проблемните престъпници. Затова и Том се заема със случаите като разузнавач на добитък. Всеки размирник, достатъчно нещастен да попадне в списъка на бившия детектив, свършва с куршум в главата, изстрелян от 182 метра. Услугите си предлага на всеки, който му заплати сумата от 500 долара за всеки убит крадец. Бързо се доказва като методичен ловец на хора и безпощаден убиец. Той сам си признава, че убийството е неговата специалност и за него това е просто един бизнес. Клюките и многочислеността на жертвите му го правят една страшна личност, с която никой не иска да си има проблеми.

За кратко време се завръща към старото си призвание като войник в американската армия в щата Флорида. Участва в Испано-американска война през 1898 година като опаковач. Въпреки че основната му задача е да доставя провизии и боеприпаси за войниците той често рискува живота си, преминавайки през бойното поле, където многократно е атакуван от кубински бунтовници. В едно от мисиите си е лошо ранен и хваща малария. Негоден за борбата той е отписан от армията и ще се засели за известно време в щата Колорадо като наемен убиец под прякора Джеймс Хикс. Том е толкова добър в работата си, че в писмо се хвали как саморъчно прекратява краденето на добитък в областта, след като убива двама престъпници и сплашва всички останали от мястото, в което живее. 

През 1901 година се завръща обратно към лесните пари в Уайоминг, но там ще настъпи и краят на кариерата му. По средата на юли същата година близо до Желязната планина 14-годишно момче на име Уилям Никъл е убито с куршум, предназначен за баща му Келс. Около седмица по-късно и самият Келс е лошо ранен в китката, но не вижда нападателите си. За разследването на случаят се заема началникът на полицията Джоу Лефорс, който подозира, че Хорн има пръст в цялата работа, но няма как просто от нищото да го обвини без да е събрал някакви доказателства. За да изкара някакво признание от мъжът, Лефорс му пише писмо, в което се представя за фермер, имащ нужда от услугите детективските му услуги и двамата се срещат на живо по-късно, за да се разберат допълнително. Хванал въдицата Том естествено откликва на молбата и на срещата отговаря на въпросите на своят клиент, но и в същото време до някаква степен признава и че е замесен в убийството на Уилям.

Наемният убиец дори не подозира, че диалогът им се записва подробно от репортер. Реплики на Хорн от вида на “Този изтрел ми беше най-добрият” и “такъв мръсен трик досега не съм извършвал” се използват срещу него в съда като разобличителни доказателства, че той е убиецът на младото момче. Дори най-добрите адвокати и многократното отричане, че той е виновен не му помагат и той ще бъде осъден на смърт. Докато чака екзекуцията Хорн пише собствена биография за живота си и успешните кариери, като акцентира върху невинността си в убийството на Никъл. От смъртта си през 1903 година досега се водят много спорове от историците дали наистина Хорн е убиецът или заради лошата си репутация е натопен от някой друг. 

 
 
Коментарите са изключени за Детективът, превърнал се в наемен убиец