shareit

Даниел Митов: Ще подкрепим нови санкции, ако примирието пропадне

| от |

България ще подкрепи новия кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че проруските сепаратисти са нарушили мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи на България Даниел Митов.

София планира да изпрати хуманитарен конвой с храни и медикаменти, за да подпомогне етническите българи в разгара на конфликта, но моментът на предоставяне на такава помощ ще зависи от това, кога ще бъде достатъчно безопасно, за да бъде изпратена, каза Митов.

Украинската криза е тест за лоялността на България – балканска държава с исторически връзки с Москва и силно зависима от руските енергийни доставки, коментира Ройтерс.

Днес България е член на НАТО и Европейския съюз. Тя прилага наложените на Русия санкции и ще бъде една от шестте страни-членки на Северноатлантическия алианс, в която ще бъде разположен команден център. Неговото създаване има за цел да засили защитните сили на страните в Източна Европа, които по-рано са били сателити на Москва, отбелязва още агенцията.

„Санкциите са единственият инструмент, с който Европейският съюз и трансатлантическата общност разполага в този момент“, заявява Митов, обяснявайки, че никой не иска да воюва и всички ние се надяваме на политическо решение.

„Но, разбира се, ние сме готови да реагираме по съответния начин, ако споразумението бъде нарушено“, подчертава ръководителят на българската дипломация.

Надеждите за трайно прекратяване на огъня избледняха вчера, след като Киев съобщи за първите убити в Източна Украйна от три дни насам. В същото време Москва отново трябваше да отвърне на обвиненията, че е излагала за присъствието на свои войски и военно оборудване в региона, отбелязва още Ройтерс. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Даниел Митов: Ще подкрепим нови санкции, ако примирието пропадне