Дали след библейското бягство на израелтяните, Египет е контролирал Северната Израелска долина?

| от |

Археолози са открили в Северен Израел погребение датиращо от 3300г. преди н.е. В него се съдържат и многочислени бронзови и глинени артефакти, съобщава „The Guardian“.

Sarcophagus remains found in Israel

Находката е била направена съвсем скоро – през изминалия месец март 2014 година, при изкопни работи за полагането на съоръжения съпровождащи прокарването на тръби за газопровод. Учените са открили дялана от камък гробница с капак, оформена като човешко тяло, а вътре са намерени останки на възрастен мъж. Изследователите смятат, че приживе това е могъл да бъде някой доста високопоставен египетски чиновник. Извода е от това, че намерените редом с останките предмети са голям златен пръстен с египетски държавен печат, с фигурата на фараон Сет I.

През XIII век преди н.е., в Египет е управлявал Сет I (бащата на Рамзес II), и съгласно реконструкцията на Библейските събития, следва извода, че това погребение може да се е състояло точно по време. То съвпада с края на пребиваването или малко след бягството на израилтяните от Египет. Извода е именно от намерения пръстен с изображението на фараона Сет I, което позволява на учените да определят примерния период на погребалния обред.

Изказана е и алтернативна хипотеза за това че, въпросното погребение е могло да принадлежи и на богат Областен управител или друг заможен човек, желаещ да имитира египетски погребален обред.

От друга страна, наличието на точно такова погребение би означавало, че Египет вероятно е контролирал през този период Северната Израелска долина (в Късния Бронзов Век).

 
 
Коментарите са изключени за Дали след библейското бягство на израелтяните, Египет е контролирал Северната Израелска долина?