shareit

Британците вече съжаляват за Brexit

| от chronicle.bg |

Повечето хора във Великобритания вече смятат, че напускането на ЕС е било грешка, съобщава „Сега“. Това показва проучване на агенция YouGov, публикувано от в. „Таймс“. Според анкетата, чийто основен въпрос е дали правилно или грешно решението за излизане от ЕС, 45% смятат това за неправилна стъпка, което представлява покачване с два процента. В същото време с три процента е намаляло одобрението за Brexit, което вече е 43%.

„Това е първият път, в който повече хора заявяват, че резултатите от референдума са погрешни и предполага, че въпросът все още разделя държавата“, посочват от „Таймс“. На допитването от 23 юни 2016 г. 52% от избирателите подкрепиха напускането на европейската общност.

Според YouGov 43% от хората подкрепят цялостното напускане на ЕС, докато 36% предпочитат вариант, при който Великобритания остава в единния пазар в замяна на това да остави границите си отворени за имигранти от ЕС. За 39% от хората Brexit ще остави Великобритания в много по-лошо икономическо положение, за разлика от 28%, според които страната ще е по-добре. За 18% от допитаните разлика няма да има. YouGov извърши проучването сред 1590 британци по интернет по-рано тази седмица.

Последното допитване противоречи на публикувано на 16 април проучване, според което подкрепата за Brexitе достигнала до петмесечен връх с 55% от избирателите, одобряващи излизането от общността. Консервативният премиер Тереза Мей обяви по-рано този месец, че свиква предсрочни парламентарни избори на 8 юни в опит да си осигури по-голямо парламентарно мнозинство, което да подкрепи правителството по време на преговорите за Brexit.

Според друго допитване на YouGov за резултатите от вота 45% от избирателите подкрепят Консервативната партия, което е спад с три процента от 20 април насам. В същото време лейбъристите увеличават подкрепата си с четири процента до 29%, а либералдемократите отбелязват спад с два процента до 10%. Доверието в ЮКИП също се увеличава с два процента до 7%. На въпроса кой ще бъде най-добрият министър-председател 48% са заявили Тереза Мей, 18% са посочили лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин, а 33% не са сигурни.

 
 
Коментарите са изключени за Британците вече съжаляват за Brexit

Повече информация Виж всички