Британските шпионски агенции ще вербуват майки на средна възраст

| от |

Забравете за момичетата на Бонд – британските шпионски агенции ще набират майки на средна възраст, за да увеличат броя на кадрите си, съобщи Парламентарния комитет за разузнаване и сигурност.

Докато МИ5 и МИ6 избираха новите си кадри сред студентите от Оксфорд и Кеймбридж, сега те трябва да използват онлайн форуми от рода на Mumsnet.

„Жените, които имат деца и са създали семейство, имат различен житейски отпит, и аз не смятам, че изобщо сме се докосвали до тази категория хора“, заяви Хейзъл Блиърс, водещ автор на доклада на комитета.

Въпреки прогреса през последните 15 години, докладът установява, че жените съставят едва 37% от работната сила в разузнаването, повечето от тях на ниско ниво. Остават и „културните и поведенческите въпроси“, които затрудняват жените в напредването към висшите позиции.

„Ясно е, че хората на средното ръководно ниво имат традиционен мъжки манталитет“, допълва Блиърс.

Точно както Джуди Денч изпълняваше ролята на ръководителя на международната шпионска агенция МИ6, две жени, Стела Римингтън и Илайза Манингам-Бюлър, са били начело на вътрешната агенция МИ5.

Но в момента жените заемат само 19% от висшите позиции в разузнаването, в сравнение с 38% в гражданските служби. Нещата се подобряват, като миналата година 44% от новите попълнения в МИ6 са жени и 41 в МИ5.

Докладът препоръчва повече окуражаване и кариерни консултации за жените, за да им помогне да напрегнат и съобщава, че жените с оперативни функции не трябва да бъдат „оставяни настрани“, след като родят деца.

Великобритания не е единствената страна, която се опитва да диверсифицира разузнавателните си агенции – американски доклад от 2013 г. разглеждаше начини как повече жени да получат ръководни позиции в ЦРУ, където жените в момента съставят 48% от работната сила. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Британските шпионски агенции ще вербуват майки на средна възраст