Борисов: Спирам кетъринга на „Авиоотряд 28“

| от |

Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг.

Това пише премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук след публикацията на БГНЕС за обществената поръчка на „Авиоотряд 28“ от вчера сутринта.

До 48 000 лв., с ДДС, се предвижда да плати „Авиоотряд 28“ за кетъринг за самолетите на властта за период от една година. Това стана ясно от обществената поръчка за доставка на хранителни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и консумативи за бюфета на правителствените самолети „Еърбъс“, „Фалкон“ и три хеликоптера, които се ползват приоритетно от президента, премиера и министрите.

Борисов добавя във фейсбук, че след като се запознал „с екзотичното меню, е разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна“. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант. Министерският съвет е една от институциите, която по закон използва „Авиоотряд 28“. Аз лично заявявам, че отказвам да бъда обслужван от кетъринга на авиоотряда и при бъдещите ми работни полети такъв няма да има, подчертава Борисов.

В разследването на БГНЕС се казваше, че на база икономически „най-изгодна“ оферта в средата на април „Авиоотряд 28“ трябваше да избере фирмата, която ще осигурява храната и напитките по време на полетите на властта в страната и чужбина. Според обявлението на борда на самолетите и хеликоптерите ще се пие само 12-годишно шотландско уиски, лондонски джин, руска водка и ликьор от ирландско уиски и сметана.

Сериозно внимание е отделено на ордьоврите, сред които има и такива със скариди, синьо сирене, кайзер пастърма и др. Ползващите услугите на „Авиоотряд 28“ ще консумират предимно леки основни ястия от телешко месо и риба, както и деликатеси като октопод, калмари и омар. Предвидено е и вегетарианско меню.

За десерт пасажерите ще могат да избират между торти Гараш и Сахер, както и тирамису. 15 вида плодове ще са на разположение на пътуващите с „Авиоотряд 28“, включително екзотичните за нашите географски ширини манго и папая. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Борисов: Спирам кетъринга на „Авиоотряд 28“