shareit

Борисов: Сега не е време за избори

| от chronicle.bg |

Не му е времето сега за избори. Ще дойде времето – август или септември, и ще обявим кандидатите на ГЕРБ. Нека видим първо президентът Росен Плевнелиев кога ще назначи вота“, заяви по Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов коментира и официално обявените намерения на Георги Първанов да се кандидатира за изборите за „Дондуков 2“. Той пожела успех на лидера на АБВ и поясни, че вече е станало ясно защо партията се е отделила от управляващата коалиция. Според премиера АБВ прави сега същото, което прави и ДСБ. Министър председателят коментира въпроса със сегашния президент. Борисов е на мнение, че Росен Плевнелиев работи в изключително трудно време, а не е спокойно, както когато Първанов е бил на „Дондуков 2“ и когато е имало пари като шума. Той заяви, че много цени президента и поясни, че ще работи с него и занапред и ще бъдат приятели за цял живот. Премиерът разказа за срещата, която е направил с Плевнелиев преди той да излезе и на пресконференция да обяви, че няма да се кандидатира отново за президент. Припомняме ви, че пресконференцията на Плевнелиев бе по повод искането на ДСБ сегашният държавен глава да бъде подкрепен от всички десни партии и да се кандидатира за нов мандат. На срещата е станало ясно, че държавният глава наистина има лични причини да не се яви отново на избори. Борисов отказа да коментира какви са те.

Господ решава, а ние правим необходимото“, добави премиерът и категорично отрече Цветан Цветанов да е кандидат за президент. „Никога не е ставало въпрос той да бъде номиниран“, поясни Борисов. „Измишльотина е твърдението и че ГЕРБ са искали да издигнат Ивайло Калфин за кандидат за президент“, каза още той.

АБВ прави същото, което прави Реформаторският блок и по-точно ДСБ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов. „АБВ с този ход излиза напред и казва, Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура. Поставя г-жа Нинова в две много неловки ситуации. Първо – тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че е съживява. Ако подкрепи Първанов, това заминава, за всички е ясно”, посочи Борисов. Според него, БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат. На въпрос какво мисли за евентуалната кандидатура на лидерът на АБВ Георги Първанов и дали тя би противоречала на Конституцията, премиерът отговори: „Пожелавам му успех. Това ми помага много, защото става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опираха да го изкарат. Всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”. Премиерът за пореден път не пожела да назове името на евентуалният кандидат-президент от ГЕРБ.

„Ние с Ердоган сме си дали дума да пазим българо-турската граница“, заяви Борисов по повод бежанците. Той заяви, че „планът беше не в Гърция по островите, а в България трябваше да има големи лагери за бежанци. Но не стана.“. Премиерът не отговори кой го е планирал.

 
 
Коментарите са изключени за Борисов: Сега не е време за избори