shareit

Бон апети : Бишкотена торта с еспресо крем

| от |

Много от нас се чудеха къде са изчезнали Лора и Стоян. Наскоро стана ясно, че те просто сменят ефира и часа на излъчване, но това далеч няма да са единствените промени, на които ще станем свидетели от 3 февруари, 16.30 ч., по bTV.

1601519_10152152751301348_442443512_n

Засега открихме, че има ново студио, повече снимки от него в галерията по-долу. За останалото мълчат тайнствено. Очаквайте скоро интересни подробности около Лора и Стоян, а сега ще ви представим една от любимите ни техни рецепти. Още много вкусни идеи можете да намерите в тяхната Facebook страница, на www.bonapeti.bg и всеки делничен ден от 16:30 по bTV.

bon apeti (13)

Необходими продукти:

за бишкотеното тесто:
175 г брашно
6 средно големи яйца
300 г захар
1 щипка сол

за крема:
4 жълтъка
150 г захар
100 мл силно, горещо еспресо
225 г краве масло
1 с. л. ликьор с кафе
50 г черен шоколад за гарниране
50 г филирани бадеми за гарниране
сокът от 1 голям портокал за сиропиране на блата

11505_10152158232216348_980367038_n

Яйцата за блата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг със солта и постепенно се прибавя захарта. Жълтъците се разбъркват с 1 с. л. вода. Част от белтъците се добавят към жълтъците, разбърква се внимателно, и сместа се пресипва в купата при останалите белтъци.

Брашното се прибавя постепенно, през сито, за да няма бучици, и се разбърква леко. Готовото тесто се изсипва във формата за печене (26 см), покрита с хартия за печене, заглажда се и се пече за 35–40 минути на 180 градуса във вурна (160 с вентилатор). Вади се и се оставя да се охлади. Изважда се от формата, хартията се отстранява и се оставя за 1 нощ.

Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, докато се получи крем. Постепенно се налива еспресото, при непрекъснато бъркане. Кремът се сваля от огъня и се оставя на стайна температура за 10 минути, като от време на време се разбърква. Маслото (оставено на стайна температура), се разбива много хубаво на крем с миксер. На малки порции към него се прибавя яйчения крем. Сипва се и ликьора. Ако кремът няма да се използва веднага за тортата, се оставя в хладилника.

Блатът се разрязва през средата на две половини. Основата се напръсква с половината от портокаловия сок и се намазва с малко повече от половината крем. Слага се втората платка, напоена с останалия сок и хубаво се намазва с останалият крем – отгоре и отстрани. Тортата се поръсва с настъргания шоколад, а по стените се полепват филирани бадеми. Оставя се да стегне за 2–3 часа в хладилник.

И докато ние похапваме тази сладост ви оставяме да разгледате новото студио. А за останалите изненади – 3 февруари, 16:30, bTV.

 
 
Коментарите са изключени за Бон апети : Бишкотена торта с еспресо крем