shareit

Бойко Борисов: РБ и Калфин ме подкрепят за дълга

| от |

Реформаторският блок и вицепремиера Ивайло Калфин ме подкрепят за взимането на дълга. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Премиерът Борисов заяви, че всеки ден провежда среща с партньорите. Снощи имах такава среща с РБ и те ме увериха, че ще подкрепят взимането на новия дълг в размер на 16 милиарда лева, каза той. Борисов благодари и на вицепремиера Ивайло Калфин /от партията на Георги Първанов, бел.ред./, че също е застанал зад искането за дълг. Що се отнася до позицията на БСП и Атака, за него тя е разбираема, защото двете партии са опозиционни. „Но ми е трудно да разбера липсата на подкрепа при коалиционните партньори“, добави Борисов.

Премиерът отново подчерта, че „ако не получи подкрепа в зала за дълга, няма да има пари, и няма да можем да платим, ще фалира държавата и ще приключим“. Той припомни, че има стари плащания, възлизащи на около 7 милиарда лева само за тази година, които трябва да се платят. Съществува и огромна нужда за финансиране на различни неща в бюджета за следващата година, посочи още Борисов.

Министър-председателят съобщи, че е поел ангажимент в рамките на 5-6 месеца правителството му да се справи с контрабандата. Той очаква между 600 милиона лева до милиард повече приходи в бюджета.

Борисов смята, че трябва да се гледа по-спокойни и по-мъдро на важните неща в живота. Така той коментира резултатите от вчерашната среща между президента Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан, на която стана ясно, че Москва е готова да прокара подводен газопровод и до България, ако няма проблеми с ЕС. Борисов отново повтори, че София няма писмено потвърждение за спирането на проекта „Южен поток“.

 
 
Коментарите са изключени за Бойко Борисов: РБ и Калфин ме подкрепят за дълга