shareit

Близки срещи с Плутон

| от chronicle.bg, по CNN |

Беше понижен до планета джудже. Изглеждаше като размазано петно на изображенията от най-добрите телескопи. Често към него се отнасяха като към ледено кълбо. Дори учените, които изследваха Плутон, очакваха да открият стар свят, на кратери от времето.

Оказва се обаче, че Плутон е пълен с изненади.

Първото изображение на небесното тяло в близък план беше публикувано в сряда – ден, след като космическата мисия „Нови хоризонти“ мина максимално близо до Плутон, на около 12 000 километра над повърхността му. Сондата пропътува повече от 3.6 милиарда мили, за да заснеме планетата и според учените пътешествието определено си е заслужавало, пише CNN.

Новото изображение дава ясен поглед към повърхността на Плутон, по която има гладки райони, неравни повърхности и планини. Огромни планини.

Тази информация е важна, защото подсказва, че на Плутон може да има вода. Учените знаят, че повърхността на небесното тяло е покрита със замръзнал азот, замръзнал метан и замръзнал въглероден оксид, но посочват, че от тези вещества няма как да се направят планини. Това значи, че вероятно има H20 – водата, която имаме и на земята.

Друго, което е поразило учените, е фактът, че по повърхността на планетата липсват кратери, които да свидетелстват голяма възраст – това означава, че Плутон е млад – на по-малко от 100 милиона години на фона на 4.5 милиарда-годишната слънчева система.

NASA публикува и снимки на най-голямата луна на Плутон – Харон. Плутон има още четири спътника – Стикс, Никс, Керберос и Хидра.

Космическата совалка „Нови хоризонти“ беше пусната на 19 януари 2006 година, преди да се разрасне дебатът за статуса на Плутон като планета. През август същата година Международния астрономически съюз преквалифицира Плутон като планета-джудже. А как изглеждат Плутон и спътниците му – вижте в галерията. (Снимки: NASA)

 
 
Коментарите са изключени за Близки срещи с Плутон