shareit

Бизнесът с паспорти за Европа

| от |

Схемата е нова: в Чехия се върти търговия със задгранични паспорти, продавани на бежанци от Сирия или Ирак като входен билет за Европа. Властите в страната се опитват да разбият престъпната мрежа, пише Дойче веле.

Ялението, с което се бори пражката полиция, е сравнително ново. Затова и властите срещат огромни трудности в битката срещу престъпниците, признава Хуберт Ланг от отдела „Документи за самоличност“:

„Най-вероятно схемата е следната: социално слаби хора продават задграничните си паспорти, след което ги обявяват за изгубени или откраднати. Или пък говорим за документи за самоличност на починали, които не трябва да се връщат в съответната служба. Най-опасната категория обаче включва лични документи, които не се обявяват нито за изгубени, нито за откраднати. Така техните номера не попадат в информационната система на Шенген и приносителите им не могат да бъдат хванати при проверки по външните граници на Шенген.“

Полицията смята, че зад този вид търговия стоят организирана престъпни банди от трафиканти на хора. В Европа те вербуват хора, които са готови да продадат паспортите си. В страните с граждански войни или други конфликти в арабския свят тези документи струват цяло състояние, казва Ланг:

„На бежанците им трябват паспорти, за да се качат на някой самолет за Европа, където след това подават молби за убежище. Това, че чешките задгранични паспорти са много добре защитени срещу фалшифициране, не пречи с тях да се злоупотребява по такъв начин“.

За бежанците тези документи са само начин да се качат на някой самолет. Това, че при паспортния контрол в Европа те се оказват откраднати, вече не играе съществена роля, защото бежанците веднага подават молба за убежище. Не трябват много технически умения, за да бъдат преработени европейските паспорти. Как става това, обяснява чешкият експерт от „Документи за самоличност“: „Върху страницата със снимката на приежателя на паспорта се залепва нова страница, изготвена с най-обикновен мастилено-струен или лазерен принтер и снимката на новия приносител на документа. Именно тя по-късно се проверява от граничните служители. Не всеки пътник от арабски произход бива подлаган на специален контрол по границите“, кава Хуберт Ланг.

Пътници с откраднати паспорти

Междувременно чешките власти са регистрирали повече от 100 случая на пътници с откраднати паспорти. Не се знае обаче колко други такива случаи са минали незабелязано. Затова чешките власти се опитват да противодействат на тази незаконна търговия с разяснителна кампания сред хората, които продават паспортите си. Повечето от тях са социално слаби, като най-много случаи има в Северна Бохемия. Полицията тепърва трябва да установи каналите, по които паспортите стигат до потенциалните им купувачи, както и какви са печалбите на трафикантите:

„Най-трудно е да се докаже, че дадено лице е продало паспорта си. Но ако някой за две години загуби три-четири пъти паспорта си, това вече е подозрително и ние сме длъжни да проверяваме тези случаи“, казва Ланг.

Междувременно властите обмислят промени в закона, с които ще бъдат завишени санкциите за повторно загубени документи за самоличност. Докато поправките обаче станат факт, ще мине още доста време, през което търговията с паспорти ще продължи да процъфтява, смятат наблюдателите.

 
 
Коментарите са изключени за Бизнесът с паспорти за Европа