Bee Smart Technologies ще представи България на The Venture в САЩ

| от chronicle.bg |

Българската стартираща компания Bee Smart Technologies беше избрана за един от 28-те социални предприемачи от цял свят, които ще отидат на глобалния финал на The Venture.

The Venture e световна платформа на Chivas Regal, която има за цел да намери и подпомогне най-обещаващите социални бизнеси в света, чиито проекти имат потенциала да окажат значимо влияние върху подобряването на живота и средата около всички нас.

Bee Smart Technologies е компанията, която ще представи България на глобалния финал на The Venture в САЩ.

Нейният проект ще бъде представен през юли в Ню Йорк от един от основателите – Сергей Петров. От Bee Smart ще се борят за част от наградния фонд от 1 милион долара.

28 финалисти от различни държави ще презентират идеите си пред престижното глобално жури на The Venture, което ще отличи онези проекти, които представляват устойчиво решение за реалносъществуващи проблеми, пред които е изправен светът.

Bee Smart Technologies е млада българска компания, която си поставя за цел да намери решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета.

Откриват го в създаването на „умни кошери“ с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.

На глобално равнище тази дигитализация позволява събирането на информация за състоянието на кошерите в целия свят в единна база данни, чието анализиране ще има ключово значение за намирането на решение, което да спре повсеместното измиране на пчелите.

Неслучайно първата поръчка на „умните кошери“ на Bee Smart Technologies е направена от един от най-известните пчелари в света – Ранди Оливър, който работи усилено през последните години за спрявянето с това изпитание и анализирането на влиянието на пестицидите върху тези насекоми.

Първите резултати от неговото изследване на популациите в Калифорния посредством алгоритъма на Bee Smart Technologies ще бъдат готови след около месец и половина.

Успешното елиминиране на проблема с отслабването на имунната система при пчелите и последващите от това заболявания и постепенно изчезване на пчелни семейства е от първостепенна важност за човечеството – 1/3 от цялата храна, която днес слагаме на трапезата си, зависи от опрашването на пчелите.

Ако те изчезнат, ще трябва да се простим с кафето и бадемите, цените на плодовете и зеленчуците ще станат непосилни, много фермери ще бъдат принудени да изоставят бизнеса си.

Освен социална полза за опазването на пчелния вид, кошерите на Bee Smart Technologies са ефективен и удобен начин за по-лесно, бързо и печелившо управление на пчелните семейства и производството на мед.

Именно тези предимства на проекта и възможността българска технологична разработка със световен потенциал да даде решaващ тласък в справянето с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправено човечеството днес бе сред основните аргументи на престижното българско жури да избере Bee Smart Technologies за финалист от нашата държава на глобалния конкурс за социално предприемачество The Venture.

Преди големия финал в Ню Йорк, предприемачите, които достигнаха до него, ще вземат участие в The Venture’s Accelerator Week, която ще се проведе в университета в Оксфорд във Великобритания.

В центъра The Skoll за социално предприемачество те ще преминат през вдъхновяваща и развиваща техните умения програма, която ще им помогне да подобрят своите лидерски способности и практически умения под ръководството на световни ментори и експерти.

Със своя фонд от над 1 милион долара за финансиране и развитие на социални предприемачи от цял свят, платформата на Chivas Regal The Venture има за цел да развие потенциала и да популяризира пред света бизнеси със социално значимо влияние за всички нас.

За български финалист на The Venture се бориха 3 компании, които бяха селектирани в оспорваната надпревара с над 50 родни проекта в областта на социалното предприемачество.

За най-добри в тазгодишната надпревара на The Venture бяха отличени три проекта с ясно изявен социално предприемачески елемент: QSL Protocol (Quantitative Surveillance of Labor), Бий Смарт Текнолoджис и българският стартъп TICKEY.

QSL Protocol (Quantitative Surveillance of Labor) e компютърна система за мониториране състоянието на плода по време на раждането, а TICKEY е български STARTUP, който оперира с мобилни билети за градски транспорт.

За повече информация за The Venture и постоянна подкрепа на българския финалист посетете страницата на конкурса.

Официалният сайт www.theventure.com и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria са на разположение на всички, които искат да получат повече информация и да дадат своята постоянна подкрепа за българския финалист на The Venture.

 
 
Коментарите са изключени за Bee Smart Technologies ще представи България на The Venture в САЩ