Барак Обама призова света да положи повече усилия за справяне с епидемията от ебола

| от |

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че светът не прави достатъчно за справяне със смъртоносната епидемия от ебола в Западна Африка, която представлява нарастваща заплаха за регионалната и глобалната сигурност, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

„Не напредваме достатъчно бързо, не правим достатъчно“, каза Обама на съвещание на високо равнище в ООН, посветено на ебола. „Спирането на епидемията от ебола е приоритет за САЩ, но ние не можем да го постигнем сами“, подчерта президентът. Обама отбеляза, че има голяма разлика между направеното досега за справяне с епидемията и онова, което е необходимо да се направи. Той призова повече страни да съдействат с оборудване и хора, а международните организации – да действат по-бързо.

При откриването на съвещанието генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „светът може и е длъжен да спре ебола, сега“.

Световната банка обяви днес, че ще отпусне още 170 милиона долара в помощ на страните от Западна Африка за овладяване на епидемията, с което сумата на обещаните средства става 400 милиона долара, посочва ДПА.

Президентите на трите най-засегнати от епидемията страни – Гвинея, Сиера Леоне и Либерия – призоваха събралите се в Ню Йорк световни лидери да им помогнат в борбата с болестта. Президентът на Гвинея Алфа Конде каза, че са необходими спешни мерки за спиране на ебола. Либерийският държавен глава Елън Джонсън-Сърлийф заяви, че страната й е изправена пред пълен икономически и инфраструктурен срив при най-тежкото изпитание за Либерия днес. Президентът на Сиера Леоне Ърнест Бай Корома отбеляза, че националните и международните мерки са неадекватни и определи болестта като по-страшна от тероризма.

На специалната среща за ебола председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пък съобщи, че ЕС отделя още 30 милиона евро в борбата със заболяването, предаде ИТАР-ТАСС. Досега съюзът отдели 150 милиона долара за усилията за спиране на разпространението на епидемията. Новините от Ню Йорк дойдоха в момент, в който Испания съобщи, че испански свещеник, заразил се с ебола в Сиера Леоне и транспортиран в Мадрид, е починал, предаде Асошиейтед прес.

Това е втората испанска жертва на заболяването. Става дума за Мануел Гарсия Виехо, на 69-години, който беше директор на болница в град Лунсар в Сиера Леоне. Той беше прехвърлен от африканската държава в Мадрид в понеделник. Предишната испанска жертва беше 75-годишен мисионер, заразил се в Либерия и починал, въпреки че се лекуваше с експериментално американско лекарство.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Барак Обама призова света да положи повече усилия за справяне с епидемията от ебола