Банско търсИ подкрепата на основните институции в България за развитието на курорта

| от |

Банско и видни интелектуалци търсят подкрепата на основните институции в България за развитието на курорта и бъдещето на зимния туризъм. Без втора кабинкова линия и повече писти най-добрият туристически бранд на България е сериозно застрашен, категоричен е кметът Георги Икономов, предава Националното радио.

Получихме огромно разбиране от премиера Бойко Борисов, каза след срещата Георги Икономов. Премиерът е посъветвал присъстващите на срещата да работят заедно – екология, община, местни общности, бизнес. При отчитане на обществения интерес, екологичните проблеми, икономическите дадености и целите за развитие на региона. Премиерът не се ангажира с конкретни срокове, уточни Икономов. Приходите от туристически данък са над 700 хиляди лева на година в община Банско като общината се лишава от около 150 хиляди лева на година като приходи от концесионни такси. На срещата с председателя на парламента Цецка Цачева ще бъде поставен въпросът, половината от таксите, които заплаща концесионера да отиват в общината. За строителството на втория кабинков лифт и разширението на ски зоната няма да се търсят държавни средства, подчерта Икономов, а само разрешение за развитие. След като бъде получено разрешение за проектиране, може да се прецени какво позволява природата, колко лифтове и писти са възможни и да се мисли за стойността на инвестицията. Ако до края на февруари се вземе решение, в края на тази година може да се направи и първата копка за втория лифт на Банско, каза Икономов. В Добринище също има предвидено петно за спорт и рекреация, но то не е дадено на концесия. В момента се използва нерегламентирано и трябва максимално бързо да бъде възложена концесионна процедура, подчерта Георги Икономов като уточни, че лифтовете са 30 годишни и трябва да бъдат подменени.

Кметът на Банско ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, с председателя на парламента Цецка Цачева и с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Нуждата от изграждане на втора кабинкова линия и уплътняване на ски зоната, както и развитието на Добринище в тази посока, е крещяща. Няма никакви пречки да бъде доведена докрай процедурата по искането на общината от януари 2013-а за промяна в плана на парка, каза по-рано кметът Георги Икономов.

Bansko-Ski-1-11

Сега имаме нужда от тази подкрепа. Знаем, че е необходима политическа воля и решимостта на основните институции в държавата. Сега, защото сме убедени, че утре ще е късно, заявиха от Съюза на туристическия бизнес в града, които са преките потърпевши на рецидива от невъзможността един успешен европейски курорт да се развива.

Дружеството, оператор на ски съоръженията в Банско, иска да строи втори кабинков лифт от години.

Министрите на туризма и на спорта Николина Ангелкова иКрасен Кралев се обявиха „за“ идеята. Изявленията им идват ден след поредния протест в Банско с искането да се започнат строежи в планината.

В същото време стана ясно, че концесията на терени от Национален парк „Пирин“ за нуждите на ски зоната в Банско е донесла малко над 250 хиляди лева приходи през 2013-а в бюджета на Министерството на околната среда и водите.

Изказванията на двамата министри единствено и само доказват, че решенията са взети вече задкулисно и българските граждани само ще бъдат информирани за тях, коментира за БНР Петко Цветков от Партия „Зелените“.

Според него дружеството, което стопанисва ски съоръженията в Банско, крие реалните данни за посещаемостта, за да плаща по-малка концесионна такса.

Тази концесия беше доказано през годините, че ползва 60% повече територии. Това е допълнително използване на обществените блага, без да се заплаща, в ущърб на обществото и на природата. /…/ Концесионният договор през 2001-ва година беше взет на тъмно и след това доказа, че е в ущърб на обществото. Сега, в момента се подготвя промяна в същия този договор, отново на закрито и по същите принципи – в услуга на олигархията, каза още Петко Цветков.

Представители на властите в Банско и интелектуалци ще се срещнат днес с президента, премиера и председателя на парламента в опит да ги убедят да бъдат променени забранителните режими на Национален парк „Пирин“, което да позволи изграждането на втори кабинков лифт

 
 
Коментарите са изключени за Банско търсИ подкрепата на основните институции в България за развитието на курорта