shareit

Балканските страни трябва да се притесняват от Русия

| от |

Американският помощник-държавен секретар Дъглас Франц предупреди страните от Балканите „за това, което идва от Русия“.

Франц, който е бивш журналист и се смята за дясната ръка на държавния секретар Джон Кери, посочи още, че „САЩ са вперили поглед в Балканите“ и че „американците винаги са тук, за да помогнат“.

„Американската политика победи на световната сцена. Нашата намеса на Балканите беше от критично значение, но тя дойде твърде късно. Ние сме вперили поглед в региона. Както и останалите страни, които са съседни на Русия и се намират в сферата на нейните интереси и влияние, балканските държави също трябва да се притесняват от това, което идва от Русия“, посочи Франц.

Помощник-държавният секретар заяви, че украинската криза трябва да притеснява балканските страни, но едновременно с това подчерта, че те могат да разчитат на помощта на Вашингтон.

„Признаваме, че Балканите минаха през няколко трудни десетилетия. По тази причина ние трябва да подкрепяме тези страни, които са поели по пътя на демокрацията. Трябва да признаем, че само заради това, че днес в региона няма криза, ние не трябва да им обръщаме гръб… Не можем да си позволим и със сигурност няма да пренебрегване Балканите, това е сигурно“, допълни Франц.

Тази позиция на помощник-държавния секретар идва след неотдавнашното изявление на Джон Кери, че Македония, Сърбия и други страни от Балканите се намират „на линията на огъня между САЩ и Русия“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Балканските страни трябва да се притесняват от Русия