shareit

България вече има домейн на кирилица – .ею

| от chronicle.bg |

България пуска домейн на кирилица – .ею.

От 1 юни всички физически лица, компании или институции ще могат да регистрират сайтовете си с адреси, които са изцяло изписани на кирилица.

„Това ще позволи на около 300 млн. души по света да използват родния си език в интернет“, коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .EU ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ЕЮ.

Джовани Сепия от Европейския регистър за интернет домейн имена заяви, че очаква няколко хиляди нови регистрации в домейна .ею. По думите му основните потребители се очаква да бъдат мейл-услуги, бизнес оператори и институции.

Изборът на съкращението .ЕЮ е свързано с честването на 10-тата годишнина от въвеждането на домейна .EU.

Решението за буквалната транслитерация на EU обаче срещна и критики – при превод на български език съкращението трябваше да се изпише като „.ЕС“.

Възможността за изписване на адресите на кирилица със специфични букви като Ъ, Щ, Ю, Я, улеснява и по-точното индексиране в онлайн-търсачките.

Идеята за създаване на домейн на кирилица, регистриран от България, беше лансирана още през юни 2008 г. Тогава беше внесено искане за регистрация и поддръжка на код на страната „.БГ“. През 2015 г. ICANN го добави към системата с домейни от първо ниво.

Според данни на EURid, 15% от всички домейни по света са регистрирани на кирилица. Най-голям е делът на руските сайтове с разширение .РФ.

 
 
Коментарите са изключени за България вече има домейн на кирилица – .ею

Повече информация Виж всички