shareit

Българите работят по-евтино от китайците

| от |

Българите работят за по-малко пари отколкото в някои провинции на Китай. Това алармираха европейските синдикати на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел. По думите на заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт минималната заплата в България е едва 130 евро, а в някои провинциите на Китай работниците получават двойно повече.

Ичерт допълни: „Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да режем заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро – по-малко, отколкото в някои райони на Китай“.

Минималната месечна работна заплата в Китай е 264 долара, а в Индонезия е 228 долара. Българската минимална работна заплата, въпреки че бе увеличена до 340 лв. на месец, при средния курс на долара е равна точно на 206 долара и 24 цента. За сравнение, за да стигнат българите заплащането на китайците, минимална заплата заплата у нас трябва трябва да стане 397 лв. Всъщност най-ниското възнаграждение в България е по-малко и от това в страни като Тайланд (240 долара), Малайзия (297 долара) и Филипините (329 долара).

За притеснителната тенденция и обезценяването на българския труд алармираха още в средата на 2014 година. Изследване на европейска профсъюзна организация на текстилната индустрия показа, че българските шивачки вземат еднакви заплати с пословичните с нископлатения си труд китайски колеги. Проучването бе направено в 10 страни от ЕС и показва, че условията на работа и заплащане в шивашкия бранш на много места в Европа са по-лоши от тези в Китай и Индонезия.

Най-ниски са нетните заплати в Молдова и Украйна. Там работниците получават съответно 71 и 80 евро. В България възнагражденията в масовия случай са 175 евро (340 лв.). Толкова получават например шивачките в Китай, а тези в Малайзия са по-добре платени и вземат по 196 евро на месец.

Друг проблем на българския пазар на труда е нарушаването на правата на работниците. Повечето български служители посочват, че нямат право да си вземат почивни дни и болнични. Според изследването на европейския профсъюз много от работниците се налага да стоят над шевната машина по 200 часа на месец, което е с 40 часа над нормалната продължителност на работния ден. Един от анкетираните българи казва, че често работи “повече от 400 часа на месец”.

Изследването на европейския профсъюз обобщи и че най-тежки са условията за жените. Турски работнички разказват, че в договорите им с голяма фирма за дрехи имало клауза, според която не бива да забременяват през следващите 5 години. Има и оплаквания от сексуален тормоз.

 
 
Коментарите са изключени за Българите работят по-евтино от китайците