Атина и Скопие не са получили официално ново предложение за името

| от |

Атина и Скопие не са получили официално ново предложение за името от посредника Матю Нимиц, нито пък гръцкият преговарящ Адамандиос Василакис е информиран за нов кръг разговори, пише гръцкият в. „Катимерини“.

През септември в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН генералният секретар Бан Ки Мун информирал гръцката делегация, че ще има ново предложение от Нимиц. Дипломатически източници съобщиха, че до края на октомври Нимиц ще повика преговарящите на Атина и Скопие в Ню Йорк, за да разговарят“, пише гръцкото издание и допълва, че Венизелос потвърдил информацията за октомври.

Гръцките медии съобщават, че Нимиц има ново предложение за името на Македония, а именно „Република Горна Македония“, с македонски език и „граждани на Горна Македония“. В този контекст в Гърция се напомня последната безкомпромисна позиция на Атина за съставно име с географско определение пред думата „Македония“, а не пред думата „Република“ за употреба както в страната, така и в чужбина.

Официална Атина не отстъпва от твърденията, че вече е направила важни стъпки за взаимно приемливо съставно име. В близко бъдеще в Гърция не се очакват промени в позицията. Тя отстоява позицията, че Атина е направила всичко възможно и че сега очаква „отговорно отношение, но и отговор от другата страна“. /МИА, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Атина и Скопие не са получили официално ново предложение за името